Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказват виновните за замърсяване на река Девинска

Снимка: Кремена Данева

Образувано е досъдебно производство по случая със замърсяването на река Девинска, което се наблюдава от Районната прокуратура в Смолян, информира Апелативната прокуратура в Пловдив. Замърсяването е предизвикано от нерегламентираното заустване на отпадни води от бутилиращата компания „Девин“ ЕАД, на която е съставен акт. По думите на Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ – Смолян, ще се търси максималният размер на санкцията. 

Освен това бутилиращата компания е задължена със собствени средства да извърши зарибяване, съгласно подписан договор за дарение с местното сдружение на ловци и риболовци в Девин. Предвижда се във водите на р. Девинска да бъдат пуснати общо около 300 кг риба, като първото зарибяване е на 8 август с около 120 кг балканска пъстърва, уточни кметът на Девин.


След сигнална тел. 112 за плуваща умряла риба в реката, екип на екоинспекцията незабавно е извършил проверка на място. Те са установили, че заустването е станало в момент на подмяна на помпи, които изпомпват отпадните води към канализационната мрежа на града. Вместо в канализацията обаче, мръсните води се озовали в река Девинска. Предстои анализ на пробите на речните води, който се очаква да е готов в началото на следващата седмица, научи БНР-Пловдив. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30