Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия спира доставката на резервни части за военна техника за неприятелски държави, включително България

Дмитрий Шугаев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще спре доставките на резервни части за военна техника за неприятелски държави, включително за България. Отнемат се и лицензите за ремонт на военна техника руско/съветско производство. Решението, което засяга авиационната техника, е ответна мярка за предаването на руска и съветска военна техника на Украйна. Това обяви днес Дмитрий Шугаев, ръководител на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия, по време на форума "Армия-2023".

Пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че има единични случаи, в които български предприятия работят с такива лицензи. В тези случаи предприятията търсят алтернативни източници на ноу-хау, каза Тагарев. По думите му Русия има много по-големи претенции, които не са признати от българската държава и няма да бъдат признати.

Министърът увери, че рисковете за сигурността в Черно море са обект на постоянен анализ и се обсъждат различни варианти за действие. Повод за коментара му беше случаят с предупредителен огън срещу търговски кораб в Черно море в непосредствена близост до Българската икономическа зона. По информация на Тагарев, корабът вече достигнал назначението си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България гласува за Народно събрание и Европейски парламент

Днес в България е ден за избори – гласуваме за 17 български депутати в 720-членния Европейски парламент и за 240 народни представители, които ще влязат в 50-ото Народно събрание на страната ни. В изборната надпревара участват 32 политически формации..

публикувано на 09.06.24 в 07:15

Столичният зоопарк с ново попълнение от екзотични колобуси

Група изключително красиви и екзотични маймуни – колобуси, е настанена в зоологическата градина на София. Колобусите вече могат да бъдат видени в сградата на втори маймунарник, като за тях са подготвени едни от най-хубавите големи и просторни..

публикувано на 08.06.24 в 14:30
Картината „В заедност приютени“

Българско участие на международна изложба за човешките права и достойнство в Италия

От 8 юни до 9 октомври италианският град Роверето е домакин на международната изложба "Човешките права и достойнство". Тазгодишното 18-то издание на експозицията показва тематични творби на художници от 32 държави, включително и от България...

публикувано на 08.06.24 в 07:30