Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия спира доставката на резервни части за военна техника за неприятелски държави, включително България

Дмитрий Шугаев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще спре доставките на резервни части за военна техника за неприятелски държави, включително за България. Отнемат се и лицензите за ремонт на военна техника руско/съветско производство. Решението, което засяга авиационната техника, е ответна мярка за предаването на руска и съветска военна техника на Украйна. Това обяви днес Дмитрий Шугаев, ръководител на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество на Русия, по време на форума "Армия-2023".

Пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че има единични случаи, в които български предприятия работят с такива лицензи. В тези случаи предприятията търсят алтернативни източници на ноу-хау, каза Тагарев. По думите му Русия има много по-големи претенции, които не са признати от българската държава и няма да бъдат признати.

Министърът увери, че рисковете за сигурността в Черно море са обект на постоянен анализ и се обсъждат различни варианти за действие. Повод за коментара му беше случаят с предупредителен огън срещу търговски кораб в Черно море в непосредствена близост до Българската икономическа зона. По информация на Тагарев, корабът вече достигнал назначението си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58

Фотоизложбата "Невинност без граници" разкрива света на децата бежанци

На Световния ден на бежанците - 20 юни, от 11:00 часа на Терминал 2 на Летище София ще бъде официално открита фотоизложбата с деца бежанци, озаглавена "Невинност без граници". Събитието се организира от УНИЦЕФ, Посолството на Швейцария в България,..

публикувано на 20.06.24 в 08:30

Българин ще се състезава за Световната купа по паеля

Българинът Николай Тодоров - Ник е сред претендентите за най-добър майстор на паеля в света. World Paella Day Cup e кулинарно първенство за приготвяне на паеля, което ще се проведе за седми път във Валенсия с участници от цял свят. Целта на..

публикувано на 19.06.24 в 20:05