Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национално честване на 146 години от Шипченската епопея

Паметникът на свободата на връх Шипка
Снимка: БГНЕС

С различни инициативи България отбелязва 146 години от Шипченската епопея. Една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г. е за Шипченския проход. Боевете, водени през август 1877 г. между защитниците на прохода и турската армия, влизат в българската история под името Шипченска епопея.
В 11 часа на връх Шипка президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме строя на представителните роти от Националната гвардейска част, ще поднесе венец пред Паметника на свободата и ще отдаде почит пред паметта на загиналите за Освобождението на България. От 12 и от 13 часа ще има възстановки на битката при Орлово гнездо. Планирани са и редица туристически походи в чест на годишнината.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 20 септември екипът на проф. Людмил Вагалински откри статуя в Хераклея Синтика, три дни по-късно откриха и главата на скултурата.

В Хераклея Синтика откриха подова мозайка и главата на римска статуя

Глава на статуя излезе при разкопките в големия канал на античния град Хераклея Синтика. Тя е на откритата преди дни статуя и вече е в музея на Петрич, за да я поемат реставраторите. „Уникално бе това лято“, каза проф. Людмил Вагалински по повод..

публикувано на 23.09.24 в 16:17

85 археолози от цяла Европа се събират в България на конгрес за римските дунавски провинции

От 23 до 28 септември София и Видин ще бъдат домакини на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции на тема "Граничен ландшафт по Дунав – Frontier landscapes along the Danube", предаде БНР Видин. Инициативата за дискусията за..

публикувано на 23.09.24 в 07:10
Паметният знак на хълма Царевец във Велико Търново, където е обявена Независимостта на България

През 1908 г. е извоювана пълноценната свобода на страната ни

На 22 септември 1908 г. е провъзгласена Независимостта на България. След най-дръзкия самостоятелен акт в българската история – Съединението на Източна Румелия и Княжество България, българите отново демонстрират силата на единството и вярата в..

публикувано на 22.09.24 в 06:05