Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Природните богатства на резервата "Юлен" в Пирин

13
Снимка: Facebook / NPPirin

В разгара на август, Банско е пълен с туристи. Курортният град е предпочитан като лятна дестинация, заради зеленината, чистия въздух и най-вече възможностите за пешеходни преходи в Пирин. Освен като водещ ски център в тази част на Балканите, Банско е известен и като "Вратата" към Национален парк "Пирин", който пък е включен в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство.

Десетки маркирани пътеки отвеждат до недокоснати от човешка намеса места с невероятно богата флора и фауна. Сред тях е и резерватът "Юлен", създаден през 1994 г., за да съхрани и опази ценните горски и растителни екосистеми, както и огромното многообразие от животински видове на територията му. „Юлен“ е високопланински резерват, разположен е на надморска височина от 1650 до 2851 метра, а територията, която обхваща, е с площ от близо 3157 хектара. Още за този природен оазис научаваме от интервюто на Чавдар Златев от БНР – Стара Загора с доц. Борислав Григоров, преподавател по биогеография в СУ "Свети Климент Охридски":


"По отношение на флората, резерватът "Юлен" може да се похвали с наличието на около 700 вида висши растения от които над 40 са включени в Червената книга на страната. Откриваме вековни гори от бяла и черна мура, смърч, ела. Доминиращ вид сред храстовите съобщества е клекът, а сред ценните растителни видове трябва да споменем и планинския божур, нарцисовидната съсънка, както и златистата кандилка." – казва доц. Борислав Григоров.


На територията на природния парк се намират и поредица от красиви езерни групи – Василашки, Дислишки, Типицки, Полежански и Стражишки. Но в района има и единични езера, които дават началото на няколко малки реки. 


"Резерват "Юлен" е дом и на множество животински видове,  допълва доц. Борислав Григоров. – Балканската пъстърва се среща в някои от езерата и реките. За любителите на орнитофауната тук интерес биха представлявали синигерите, кълвачите, сокерицата, глухарят и балканският кеклик. По отношение на бозайниците пък трябва да отбележим наличието на дивата коза, както и вече позабравените на много места в страната ни вълк и мечка."


Ако искате да се запознаете с природните богатства на Пирин, в т.ч. и на резервата "Юлен", е препоръчителна предварителна подготовка. А най-добре е за целта да наемете планински  водач от най-близките до резервата градове Банско и Добринище.

""Юлен" е един от посещаваните резервати в нашата страна, като за това допринася и наличието на една антична крепост, която е разположена съвсем близо до съвременния град Банско датирана още от преди римската епоха. Но напомням, че резерватът е строго защитена територия, в която е забранена всякаква човешка дейност, с изключение на посещенията с научна и образователна цел. И на подобни места може да се минава само по обозначените пътеки, без да се отклонявате от предварително очертания туристически маршрут. И е добре да се съобразяваме с правилата за поведение в защитените територии" – предупреждава в заключение доц. Борислав Григоров.


Вижте още :

Текст: Венета Николова

По интервю на Чавдар Златев за БНР-Стара Загора 

Снимки: Facebook / NPPirin

Още от категорията

България представя възможностите си за целогодишен здравен туризъм в Австрия

Възможностите за целогодишен здравен туризъм в България бяха представени в Австрия, като акцентът беше поставен върху медикъл/СПА и уелнес дестинациите. Събитието се проведе с подкрепата на Министерството на туризма и със съдействието на посолството..

публикувано на 23.11.23 в 13:05

Силен зимен сезон очакват от туристическия бранш

Туристическият бранш предрича силен зимен сезон, обвързан не само със ските и снега, съобщи за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Предвижда се засилен интерес и към балнео, СПА и уелнес отдиха, свързан с предстоящите..

публикувано на 22.11.23 в 11:56
Крепостта „Баба Вида”

История, вино и природа – Видин като атрактивна дестинация за круизни пътешествия

" Открийте крепостта "Баба Вида" – най-големия запазен средновековен замък в България. Като алтернатива посетете местен дом за демонстрация на традиционно българско кисело мляко и баница –  сладкиш, който ще можете и вие да приготвите" – т ака..

публикувано на 20.11.23 в 12:55