Почивка на море или на планина, но не в хотел, а в къща за гости, където се чувстваш почти като у дома. Това лято българи и чужденци масово преоткриват малките радости на живота, сред зеленина и спокойствие на крачка встрани от пренаселените туристически центрове. Търсенето на този вид настаняване се е увеличило, въпреки ръста на цените.
Тенденцията е да се отдават цели къщи или вили под наем. Ако примерно две семейства или група приятели наемат имота, им излиза много изгодно. Средната цена за настаняване в къща за гости в момента се движи някъде около 30-32 лв. на човек, сочи проучване на водещата платформа за селски туризъм и къщи за гости в България bgvacancia.com. Хит това лято са къщите за гости в малките населени места, на няколко километра от морския бряг. Но се оказва, че заедно с цените на нощувките, се повишават и изискванията на туриста, което пък води до усилване на конкуренцията и подобряване на услугите в бранша:
„Допреди 10 и повече години къщите за гости у нас се възприемаха като места, където да си наемеш стая, да пренощуваш и да продължиш разходката си нанякъде. Рядко тези къщи се наемаха за дълго време и хората в повечето случаи нямаха кой знае какви очаквания към тях – казва Велизар Гоцев от онлайн платформата за селски туризъм и къщи за гости в България. – Къщите за гости бяха свързани с това домакините да ви посрещнат, да си поприказвате вечерта, а на сутринта да имате някаква закуска или да наберат нещо от градината, с което да ви нагостят. В последно време обаче, хората много повече се ориентират към къщите, които се отдават под наем самостоятелно.Както се казва: „човек да си наеме дом извън дома“. А изискванията са тези имоти да предоставят всички удобства. И колкото повече екстри, толкова по-добре.“
Задължителна екстра, която усилено се търси през летния сезон, е наличието на открит басейн в двора. Според проучването на специализирания сайт обаче, не повече от 30% от къщите за гости на българския пазар разполагат с такъв и едва 5% от тях имат вътрешен басейн, с който да привличат клиенти и през студените месеци. Друго много важно условие е да има кухня за самостоятелно приготвяне на храна, а също и барбекю. И още – ако пътуват семейства с малки деца, детският кът е много търсено удобство, твърди Велизар Гоцев. Фитнес залата, джакузито или сауната не са определящи в избора на къща за гости, но наличието им може да натежи на везните. До този момент обаче, едва около 20% от къщите предлагат поне една от въпросните услуги. Разбира се, климатикът и бързият интернет отдавна не се считат за екстри. Най-малко са къщите за гости в Странджа планина, както и по поречието на Дунав– региони, които са все още пренебрегнати от масовия туризъм, сочи проучването. А къде откриваме най-голямата им концентрация?
„Най-голяма концентрация определено има в района на Еленския Балкан (в град Елена и наоколо) и в Централния Балкан – там, където са градовете Априлци, Троян и други подобни населени места. Хубаво да се спомене също, че такива къщи много често се наемат от хора с домашни любимци. И вече има собственици, които са оформили специално кътче в своя двор – или къщичка за кученце или заграждение, където животното може да си стои спокойно. Така гостите могат да вземат домашния си любимец с тях и да не мислят къде да го оставят докато са на почивка“ – казва в заключение Велизар Гоцев.
Вижте още:
Снимки: БГНЕС, Радио Видин
През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..
Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..
Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..
Министърът на туризма Евтим Милошев проведе поредица срещи на високо ниво с министрите на туризма от Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн и генералния секретар..