Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва захлаждане, на места с валежи

През следващото денонощие от запад на изток през страната ще преминава добре изразен студен атмосферен фронт. Облачността ще е по-често значителна, купеста и купесто-дъждовна. В много райони ще има краткотрайни валежи, гръмотевици и временно усилване на вятъра. На места явленията ще са интензивни, има условия за градушки. Дневните температури ще се понижат, повече в Западна България - максималните там ще са 20°-22°, по високите полета под 20°; в югоизточните райони все още ще достигат 27°-28°, в София - около 19°.   
Над Черноморието облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни, в изолирани райони - временно интензивни валежи и гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа до умерен, по-късно след обяд и вечерта - силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 25°-26°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще се усилва и вечерта ще бъде 3-4 бала.
В планините облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. След обяд вятърът ще се ориентира от североизток, ще е умерен, временно силен. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра - около 9°.
Над по-голямата част от Балканите времето ще е ветровито и облачно. На много места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В Южна Румъния, Гърция и на места в Сърбия количествата на валежите ще са значителни. Предимно слънчево ще е над крайните северозападни райони от полуострова.
На територията на Европа в западната и централната част на континента ще е предимно слънчево и топло. Над Пиренейския полуостров от запад облачността ще се увеличава и ще е купесто-дъждовна. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Предимно облачно ще е над Източна Европа. Слаби превалявания от дъжд ще има на отделни места в крайните северни райони на Европейска Русия и в западната половина на Украйна. Облачно ще е времето на Скандинавския полуостров. С преминаване на студен атмосферен фронт в Норвегия, северната част на Швеция и Финландия ще е ветровито и дъждовно, на места валежите ще са значителни по количество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50