Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва захлаждане, на места с валежи

През следващото денонощие от запад на изток през страната ще преминава добре изразен студен атмосферен фронт. Облачността ще е по-често значителна, купеста и купесто-дъждовна. В много райони ще има краткотрайни валежи, гръмотевици и временно усилване на вятъра. На места явленията ще са интензивни, има условия за градушки. Дневните температури ще се понижат, повече в Западна България - максималните там ще са 20°-22°, по високите полета под 20°; в югоизточните райони все още ще достигат 27°-28°, в София - около 19°.   
Над Черноморието облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни, в изолирани райони - временно интензивни валежи и гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа до умерен, по-късно след обяд и вечерта - силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 25°-26°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще се усилва и вечерта ще бъде 3-4 бала.
В планините облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. След обяд вятърът ще се ориентира от североизток, ще е умерен, временно силен. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра - около 9°.
Над по-голямата част от Балканите времето ще е ветровито и облачно. На много места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В Южна Румъния, Гърция и на места в Сърбия количествата на валежите ще са значителни. Предимно слънчево ще е над крайните северозападни райони от полуострова.
На територията на Европа в западната и централната част на континента ще е предимно слънчево и топло. Над Пиренейския полуостров от запад облачността ще се увеличава и ще е купесто-дъждовна. На места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Предимно облачно ще е над Източна Европа. Слаби превалявания от дъжд ще има на отделни места в крайните северни райони на Европейска Русия и в западната половина на Украйна. Облачно ще е времето на Скандинавския полуостров. С преминаване на студен атмосферен фронт в Норвегия, северната част на Швеция и Финландия ще е ветровито и дъждовно, на места валежите ще са значителни по количество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещините продължават и в събота

В събота ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но няма да вали. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за..

публикувано на 23.08.24 в 19:05

България днес - 23 август 2024 г.

В „България днес“ този петък се обръщаме към историята. 23 август е Денят на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им и колкото и неприятен да е даден..

публикувано на 23.08.24 в 19:00

57% от водата за водоснабдяване в България са загуби

През 2022 г. 2.78% от населението в България е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен. Най-засегнати са областите Ловеч (24.9%), Търговище (19.0%), Благоевград (14.8%) и Перник (12.9%), показват данните на..

публикувано на 23.08.24 в 18:03