Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

След циклона „Даниел“ огромни площи в Тесалия останаха под вода


След като за 2 дни в района на Лариса и Трикала падна дъжд, равен на количествата валежи за 3 години, водата все още не се оттича. Според експертите след преминаването на циклона „Даниел“ в Тесалийската равнина може да се образуват нови езера. Бурята е унищожила до 1/4 от селскостопанската реколта на Гърция. Тесалия се смята за житницата на страната. Щетите върху посевите в много райони са необратими. В долината Темпе големи участъци земеделска площ с реколта от картофи и боб, бадемови и прасковени дървета и лозя останаха под вода. Над 4300 души бяха изселени след стихията. Загиналите са 16. Гръцкото здравно министерство предупреди за риск от епидемии, пренасяни чрез храна, вода и животни, в районите на бедствието, предаде гръцката телевизия "ЕRТ". Загиналите животни са над 50 000.

Отломки от руски дронове отново паднаха в Румъния

Войници от румънската армия изграждат бомбоубежище в село Плауру, Румъния, 12 септември 2023 г.

Румънските военни откриха поредни отломки от руски дрон край река Дунав в окръг Тулча на около 15-20 км. от украинската граница. Първоначално Букурещ отрече, че при руските нападения срещу украинските пристанища Рени и Измаил има отломки в Румъния. Но след подадени сигнали до телефон 112 министърът на отбраната Ангел Тилвар потвърди това. Дроновете са трудни за засичане от радарите, защото атакуват на ниски височини до 100 метра, заявиха от министерството. Букурещ извика руския посланик в своето външно министерство и връчи протестна нота, като настоя за спиране на руските атаки. Властите призоваха населението в района при опасност да се „подслони в мазета, убежища на гражданска защита или у дома“. Румънските военни започнаха да строят противовъздушни убежища за жителите на с. Плауру, предава AGERPRES.

В Анкара са недоволни от доклада на Европарламента за Турция


Външното министерство в Анкара разкритикува доклада на Европарламента за Турция. Според Анкара той "е пълен с несправедливи обвинения и предразсъдъци, основани на дезинформация от антитурски среди". Твърди се, че документът показва пристрастни гледища за Егейско море, Източното Средиземноморие и Кипър, и „не съответства на историческите и правните истини“. Изявлението е публикувано в отговор на одобрения от Европарламента доклад за напредъка на страната в евроинтеграцията през 2022 г. Турция и ЕС се нуждаят от споделено разбирателство за бъдещето на двустранните връзки, което изисква усилия и от двете страни, каза еврокомисарят Оливер Вархеи, цитиран от вестник "Sabah". Комисарят благодари на Турция за приемането на 4 млн. бежанци от Сирия и каза, че е подписал проект за 781 млн. евро за покриване на основните нужди на 2 милиона бежанци в страната. 

Ще ремонтират граничен мост над р. Сава от времето на Австро-Унгария


Транспортният министър на Босна и Херцеговина Един Форто и хърватският му колега и вицепремиер Олег Буткович подписаха договор за реконструкция на моста Бръчко-Гуня над р. Сава. Съоръжението е на границата между двете държави, предава БТА. Мостът Бръчко-Гуня е с железни нитовани ферми. Построен е още по времето на Австро-Унгария. В момента заради лошото състояние на моста преминаването на товарни автомобили през него е ограничено. Министър Форто посочи, че работата по реконструкцията на моста трябва да започне до края на 2024 г. след завършване на инженерното проектиране. Ремонтът ще се финансира по равно от двете страни, но крайната цена все още не е ясна. Загреб и Сараево са се споразумели също да поддържат съвместно мостовете и пътната инфраструктура по цялата своя обща граница.

Косово ще е домакин на Средиземноморските игри през 2030 г.


В Ираклион, Гърция, Международният комитет на Средиземноморските игри (ICMI) възложи на Косово организацията на игрите през 2030 г. Кандидатурата на Косово получи подкрепа и от Албания, където ще се проведат някои от проявите. Преди това Асамблеята на комитета промени своя регламент, който не позволяваше на държави без излаз на море да организират Средиземноморските игри. По този начин беше проправен пътят за организиране на международното спортно събитие в Прищина. В гласуването участваха 66 делегати. 55 подкрепиха кандидатурата на Прищина, осем бяха против, а трима се въздържаха. В Средиземноморските игри участват спортисти от 26 държави. Десет от тези страни не признават Косово. За игрите в Прищина ще бъде построен национален стадион обеща премиерът Албин Курти.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: kathimerini.gr , AFP, cumhuriyet.com.tr, Anadolu Agency, koha.net
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34