Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ретро влак и историческа възстановка във Велико Търново по повод Деня на независимостта

Снимка: museumvt.com

По случай 115-годишнината от обявяването на Независимостта на България в старопрестолният ни град е домакин на богата празнична развлекателна програма. На 23 септември (събота), в 9,15 часа на гара Трапезица във Велико Търново ще бъде представена историческа възстановка на пристигането на княз Фердинанд, министър-председателя Александър Малинов и официалните лица, посрещането им от кмета и търновското гражданство и прочитане на Манифеста за обявяване на независимостта на България и провъзгласяването на Фердинанд за български цар.

На 22 септември преди 115 години князът и правителството пристигат с царския влак от Русе през гара Две могили в Търново, а манифестът за обявяване на независимостта на България е написан на ръка в самия влак.


Във връзка с това историческо събитие Велико Търново ще отбележи Деня на независимостта с още една атракция. Ретро-влак с парен локомотив, в който са включени вагони от серията "Корона Експрес" – личният вагон-салон на цар Борис III, на царица Йоана и първокласен вагон-салон, ще потегли по маршрут: гара Горна Оряховица – гара Трявна и обратно. Ретро влакът ще отпътува към гара Велико Търново, където се очаква да пристигне след края на историческата възстановка. До 11,00 часа всички желаещи ще могат да разгледат ретро вагоните и да се снимат с актьори и участници в историческите картини.

Снимки: museumvt.com

Още от категорията

България представя възможностите си за целогодишен здравен туризъм в Австрия

Възможностите за целогодишен здравен туризъм в България бяха представени в Австрия, като акцентът беше поставен върху медикъл/СПА и уелнес дестинациите. Събитието се проведе с подкрепата на Министерството на туризма и със съдействието на посолството..

публикувано на 23.11.23 в 13:05

Силен зимен сезон очакват от туристическия бранш

Туристическият бранш предрича силен зимен сезон, обвързан не само със ските и снега, съобщи за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Предвижда се засилен интерес и към балнео, СПА и уелнес отдиха, свързан с предстоящите..

публикувано на 22.11.23 в 11:56
Крепостта „Баба Вида”

История, вино и природа – Видин като атрактивна дестинация за круизни пътешествия

" Открийте крепостта "Баба Вида" – най-големия запазен средновековен замък в България. Като алтернатива посетете местен дом за демонстрация на традиционно българско кисело мляко и баница –  сладкиш, който ще можете и вие да приготвите" – т ака..

публикувано на 20.11.23 в 12:55