Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи миньори и енергетици блокират пътища в страната

Снимка: БГНЕС

Работещите в "Мини Марица изток" излязоха на протест. Блокиран е „Проходът на Републиката" (Хаинбоаз) при Гурково. Има протест и на магистрала „Тракия“ в района на Стара Загора, на пътищата за Хасково и между Гълъбово - Димитровград. Миньорите от Бобов дол провеждат автошествие по магистрала „Струма“ и главен път Е-79 край Дупница. Обявена е акция и на кръстовището при село Драгичево между София и Перник.

Протестиращите са недоволни от плановете за развитие на въгледобивните райони, които предрешават съдбата на отрасъла. Правителството планира да одобри плановете на извънредно заседание на 29 септември от 15 часа. Миньорите и енергетиците настояват държавата да предоговори с Еврокомисията срока за затваряне на въглищните електроцентрали. Според поетите задължения за Зелен енергиен преход, затварянето трябва да завърши до 2026 г. Протестиращите настояват затварянето да се отложи до 2038 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37

Раздават семена от устойчиви сортове, плодни и медоносни дръвчета в Севлиево

"Каквото посееш, това ще пожънеш”, казва народът. А пролетта е време за сеитба. По традиция, по това време на годината Севлиево е домакин на едно дългоочаквано събитие, свързано със земеделския бит на българина. През този уикенд в града ще се..

публикувано на 27.04.24 в 09:15