Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Протестиращи миньори и енергетици блокират пътища в страната

Снимка: БГНЕС

Работещите в "Мини Марица изток" излязоха на протест. Блокиран е „Проходът на Републиката" (Хаинбоаз) при Гурково. Има протест и на магистрала „Тракия“ в района на Стара Загора, на пътищата за Хасково и между Гълъбово - Димитровград. Миньорите от Бобов дол провеждат автошествие по магистрала „Струма“ и главен път Е-79 край Дупница. Обявена е акция и на кръстовището при село Драгичево между София и Перник.

Протестиращите са недоволни от плановете за развитие на въгледобивните райони, които предрешават съдбата на отрасъла. Правителството планира да одобри плановете на извънредно заседание на 29 септември от 15 часа. Миньорите и енергетиците настояват държавата да предоговори с Еврокомисията срока за затваряне на въглищните електроцентрали. Според поетите задължения за Зелен енергиен преход, затварянето трябва да завърши до 2026 г. Протестиращите настояват затварянето да се отложи до 2038 г.

Още от категорията

Кристина де Бройн

Всяко четвърто българско дете живее в риск от бедност

От 2014 до 2021 г. България е успяла да намали детската бедност с 8,3%, сочи доклад на УНИЦЕФ, изследващ 40 страни от ЕС и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Пред „Нова телевизия“ Кристина Де Бройн представител за България на УНИЦЕФ..

публикувано на 10.12.23 в 17:16
Времето остава топло за декември.

Седмицата започва с топло за сезона време и без валежи

В понеделник  минималните температури ще са от минус 3 до 2°, в София 0°. През деня ще е предимно слънчево. Предиобед на места в низините и котловините ще има мъгли и ниска облачност. Привечер от северозапад ще започне заоблачаване. М аксималните..

публикувано на 10.12.23 в 17:11

София подкрепя предложения от Еврокомисията регламент за ГМО храни и фуражи

На 11 декември в Брюксел министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство. На форумът ще се обсъжда искането на Еврокомисията за постигане на общ подход по Предложението за регламент..

публикувано на 10.12.23 в 14:19