Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети международен хоров фестивал "Момчетата пеят" започва в София

Момчешки състави от три държави показват съвременно хоровото майсторство в България

Снимка: theboysaresinging.com

Хоровото пеене е едно от най-древните музикални изразни средства, което, анализатори твърдят, че може да припознаем дори в древните езически ритуали. През ранното Средновековие придобива голяма популярност в Европа, като съпътстващ елемент на християнските богослужения. Няколко века по-късно започва и яркото присъствие на композитори, които пишат хорова музика и "извеждат" този вид пеене извън църквите.

Къде сме ние?

В България хоровото пеене води началото си от традицията за колективно изпълнение на народни песни и песнопения, изпълнявани по време на различни ритуали още в езическата ни култура, предшествала християнството по нашите земи. През 1868 г., 10 години преди Освобождението на страната ни, Янко Мустаков създава първия многогласен български хор в град Свищов - мъжка формация със светски репертоар. В българските училища постепенно започва въвеждането на обучение по музика, както и създаването на малки хорове. Точно век по-късно се появява и първият изцяло момчешки хор у нас – "Хорът на софийските момчета" при читалище "Цар Борис ІІІ – 1928" с диригент Лиляна Тодорова. В него участват ученици от всички столични училища, на възраст от 8 до 15 години. От 1989 г. до днес диригент на първия момчешки хор у нас е проф. д-р Адриана Благоева, дългогодишен преподавател по хорово дирижиране и заместник ректор на НМА "Проф. Панчо Владигеров".

Под ръководството на проф. Благоева съставът изнася концерти и участва във фестивали из цяла Европа и Азия. Увеличава формациите си на три – детски, младежки и смесен хор, с което се дава възможност на малките певци и след естествената мутация на гласовете им да продължат да се занимават с този вид музика.

"Дава се възможност за един по-широк репертоар, по-интересни възможности за изява и, разбира се, разширява познанията на момчетата за музиката. Нашият състав е участвал и в постановки на Музикалния театър "Стефан Македонски" и на Националната опера, в мюзикъли на Младежкия театър "Николай Бинев" в София. Така певците се срещат с композитори и стилове от различни епохи. Разбира се и до днес една от основните линии в репертоарната ни политика е изпълнението на обработки на български фолклор и на църковно-славянска музика" – казва специално за Радио България проф. Адриана Благоева.

Проф. Адриана Благоева
Днес в страната ни има само три момчешки състава – Хорът на варненските момчета и младежи, Хорът на пловдивските момчета "Стефка Благоева" и първият Хор на софийските момчета.

"Момчешкото хорово пеене у нас има не много продължителни традиции, като имаме предвид, че ние сме първите и сме "само" на 55 години. Някои от съставите в Европа имат по няколкостотин-годишна традиция. Например Хорът на момчетата от катедралата Св. Урсен в Солотурн, Швейцария, който ще гостува в София, е създаден в края на X век. Една изключително дълга история, което е характерно за повечето западноевропейски момчешки хорове, тъй като те са създадени в духа на католическата традиция и необходимостта подобни състави да участват в католическото богослужение. В България и другите православни държави момчешките хорове не са свързани с религията, но пък са изключително жизнени състави, създадени към културни домове, читалища и с много големи амбиции да се изравнят по художествени постижения с съставите от Западна Европа" – разказва проф. Благоева.

Дали това "съревнование" ще даде предимство на българските певци, ще можем да преценим още тази седмица, когато в София се открива третият Международен хоров фестивал "Момчетата пеят", организиран от сдружение "Хор на софийските момчета".

Между 6 и 8 октомври четири момчешки състава от България, Белгия и Швейцария в пет концерта в три български града ще ни позволят да се докоснем до магията на съвременната хорова музика. Събитието представлява заключителната трета част от Европейски проект, който започна с фестивал в София през октомври 2022 година, последван от второ издание на "Момчетата пеят" в Рейкявик, Исландия, в началото на юни 2023 г..

Хорът на софийските момчета с диригент Адриана Благоева
В третия фестивал участие ще вземат домакините от "Хора на софийските момчета" с диригент Адриана Благоева, Хорът на пловдивските момчета "Стефка Благоева" с диригент Милка Толедова, хорът с впечатляващо дълга история – Хорът на момчетата от катедралата Св. Урсен в Солотурн, Швейцария с диригент Тобиас Щтукелбергер и Хорът на момчетата от област Фландрия, Белгия с диригент Дитер Ван Ханденховен.

Основна част от музикалната програма ще бъде изпълнена в Концертната зала на НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София, но са предвидени и концерти в залите на Народно читалище "Рила – 1898" в град Долна баня и Народно читалище "Христо Ботев 1884" в Ботевград, като пълната програма може да намерите на официалния сайт на фестивала.

"Това е една от важните цели на проекта – да се популяризира музикалната култура не само в големите градове и основните музикални центрове на съответните държави, но и в по-малките населени места. Както се казва – да се подобри информираността на публиката за хоровата музика от различни националности, за композиторите от различни епохи. В същото време друга важна наша цел е да покажем специално момчешкото хорово пеене, което е много застъпено в музикалните традиции на Западна Европа, но не толкова популярно в нашата държава и в други страни от Източна Европа. Концертите ще представят музикалните традиции на съответните държави. Нашите гости ще изпеят произведения предимно от съвременната музика на техните държави. Българските състави ще участват основно с български произведение, но не само. Програмата е много представителна за всеки един състав и ясно откроява художествените достойнства на всеки един от тях. Въпреки че мъжкото хорово пеене набира голяма популярност в цял свят, в Европа днес няма друг подобен фестивал, който да събира международни певчески хорово на едно място. Концертите са с вход свободен, за да може повече хора да се докоснат до това специално и въздействащо пеене" – обяснява проф. Благоева.

А на самото откриване на фестивала в петък и при закриването му – на гала-концерта в неделя, всички състави ще изпълнят заедно химна на събитието – "Viva la musica", написан от проф. Адриана Благоева, а също и специално създадената за повода песен "Момчетата пеят" от Стефан Вълдобрев.  Като съпътстваща програма са предвидени неформални срещи на изпълнителите с публиката и с други изявени български творци. Ще се проведат творчески срещи на диригентите за обмяна на опит, както и уъркшопи с участниците за подготовка на общите им изпълнения.

Снимки: theboysaresinging.com, Facebook / SofiaBoysChoir, БТА





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15