Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади математици от цял свят мерят сили в турнира „Математика без граници“

За първи път турнирът ще се проведе в САЩ - в БУ "Христо Ботев", Ню Йорк

Снимка: pixabay.com

На 20 октомври стартира 11-ото издание на международния турнир “Математика без граници”. Надпреварата дава възможност на ученици на възраст от 7 до 18 години от цял свят, включително и от българските общности зад граница да премерят сили в решаване на математически задачи.

Участниците се състезават в 8 отделни групи - от 1 до 8 клас, и в обща 9-а група – от 9 до 12 клас. Турнирът има 2 дистанционни кръга, които се провеждат в училищата партньори (1 кръг: от 20 до 30 октомври и 2 кръг: от 1 до 10 февруари). Полуфиналът е през април 2024 г. в Стара Загора, а финалът през лятото в Несебър. Организатор е фондация „Математика без граници“.

Част от празника, съпътстващ финалите на турнира в Несебър

За първи път през тази година турнирът ще се проведе и в САЩ, а домакин е Българското училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк, информират от учебното заведение. „Всички желаещи на възраст от 7 години до 18 години са поканени да премерят силите си в решаването на забавни задачи в Есенния кръг на турнира, който ще се състои от 8:30 часа в неделя, 22 октомври, 2023 г.“ – пишат от училището във фейсбук страницата си и изразяват надежда, че участието в това занимателно състезание, ще събуди интереса на повече ученици към математиката. 

Училище Христо Ботев в Ню Йорк - начало на учебната година

Желаещите да се явят на Есенния кръг на турнира, трябва да се регистрират тук: https://forms.gle/pmdAnEryx6wiMLET9. Повече информация за турнира може да се намери на уебсайта:  http://www.mathwithoutborders.bg/

Снимики: pixabay.com, mathwithoutborders.bg, facebook.com/hristobotevschool


По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Абитуриенти от българско училище в Париж - с филм-изповед за ученическите си години

Дванайсетокласници от Първа българска гимназия в Париж пуснаха документално филмче, в което разказват свои истории от годините, прекарани в българското школо. Филмът, озаглавен "Нашата история. Съботна глътка България" е създаден от едно момиче и пет..

публикувано на 08.07.24 в 17:12

Около 1000 души от Цариброд са затруднени да ходят на работа в България

Според сръбската телевизия Н1, около 1000 души от Цариброд всеки ден минават граничния пункт "Градина – Калотина“ и отиват на работа в София. Но през туристическия сезон на границата се струпват километрични колони от коли и автобуси. Царибродчани, тръгнали..

публикувано на 08.07.24 в 09:18

Литературният конкурс "Изящното перо" вдъхнови десетки българи зад граница и у нас

На 8 юли в Арт салона на БНР-Варна ще се състои церемония по обявяване лауреатите от международния литературен конкурс "Изящното перо-2024" и връчване на грамоти и награди. Конкурсът е по идея на Снежана Галчева от Чикаго, председател на..

публикувано на 07.07.24 в 15:20