Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нараства обществената подкрепа за НАТО и ЕС

Снимка: Институт Отворено общество

След началото на руската инвазия в Украйна близо два пъти повече българи предпочитат страната да е в съюз с НАТО и ЕС (45%), в сравнение с тези, които избрат съюз с Русия (22%). Това сочи национално представително изследване, поръчано от Институт Отворено общество.

Близо 4% предпочитат неутралитет. Хората, които не могат да преценят или не отговарят на въпроса, са почти 30%. 

Данните спрямо 2022 г. показват увеличение на дела на привържениците на съюз с ЕС и НАТО с 6%. Привържениците на Русия и Беларус намаляват, но незначително – с 1%. 

Подкрепящите съюз с НАТО и ЕС са мнозинство във всички възрастови групи. Привържениците на НАТО и ЕС доминират сред симпатизантите на ГЕРБ, ДПС и „Продължаваме промяната“. За съюз с Русия са избирателите на БСП и "Възраждане". Сред избирателите на ДПС подкрепата на ЕС и НАТО се увеличава двойно спрямо 2022 г. – от 21% на 48 на сто. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12

На всеки 20 минути в страната се подава сигнал за нов пожар

"В селата Крайнево, Воден и Шарково работим на 3 фронта. На всеки 20 минути постъпва сигнал за нов пожар в страната - каза на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов в с. Мамарчево, община Болярово. - Няма опасност за хората. Единият пожар в..

публикувано на 19.07.24 в 09:25

Още турски пожарникари и техника пристигнаха в Южна България

Турция изпрати допълнителна помощ на България в борбата с пожарите, обхванали страната, предаде БГНЕС. Към изпратените на 17 юли екипи през граничния пункт Дерекьой се присъединиха още 32-ма души персонал и 11 превозни средства. Границата са преминали 2..

публикувано на 19.07.24 в 09:22