Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нараства обществената подкрепа за НАТО и ЕС

Снимка: Институт Отворено общество

След началото на руската инвазия в Украйна близо два пъти повече българи предпочитат страната да е в съюз с НАТО и ЕС (45%), в сравнение с тези, които избрат съюз с Русия (22%). Това сочи национално представително изследване, поръчано от Институт Отворено общество.

Близо 4% предпочитат неутралитет. Хората, които не могат да преценят или не отговарят на въпроса, са почти 30%. 

Данните спрямо 2022 г. показват увеличение на дела на привържениците на съюз с ЕС и НАТО с 6%. Привържениците на Русия и Беларус намаляват, но незначително – с 1%. 

Подкрепящите съюз с НАТО и ЕС са мнозинство във всички възрастови групи. Привържениците на НАТО и ЕС доминират сред симпатизантите на ГЕРБ, ДПС и „Продължаваме промяната“. За съюз с Русия са избирателите на БСП и "Възраждане". Сред избирателите на ДПС подкрепата на ЕС и НАТО се увеличава двойно спрямо 2022 г. – от 21% на 48 на сто. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БЧК оказва подкрепа на пострадалите от пожарите

В засегнатите от пожарите населени места екипи на БЧК оказват подкрепа на пострадалите, предаде БТА. Доброволци и служители на БЧК-Ямбол са в с. Воден, където подпомагат дейностите на специализираните екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 18.07.24 в 16:27
 Мин. Ивайло Иванов

Пострадалите при пожарите ще получат еднократни държавни помощи за щетите

Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на..

публикувано на 18.07.24 в 14:29
Милен Митев

Всяка минута поне 110 000 души слушат програмите на БНР

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността на медията в периода октомври 2023 - април 2024 г. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев..

публикувано на 18.07.24 в 13:32