Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лукойл" не преговаря за продажба на рафинерията в Бургас

| обновено на 19.10.23 в 14:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Литаско" - регистрираното в Швейцария търговско подразделение на руската компания "Лукойл", не е получавало оферти за "Нефтохим Бургас" и не преговаря за продажба на рафинерията. Това са съобщили за "Bloomberg" от "Литаско", дружеството което управлява различни активи на "Лукойл" в Европа.

Позицията идва след заявление на финансовия министър Асен Василев пред в-к "Financial Times", че под натиск от българското правителство "Лукойл" е започнала процес на продажба на "Нетфохим"- Бургас и има интересуващи се купувачи.

От "Литаско", която е мажоритарен собственик на българската рафинерия, изтъкват, че са швейцарска компания и не са назначавали публична или частна организация да търси потенциални купувачи. В позицията се допълва, че по европейското законодателство намеренията за такава покупка се обсъждат първо между заинтересованите страни, а след това с държавата, където се намират активите.

Има интерес, а не преговори за продажбата на рафинерията “Лукойл Нефтохим Бургас”, уточни премиерът Николай Денков, запитан дали има разминаване в информацията за евентуалната продажба на “Лукойл” след обявената позиция на “Литаско”, че не е получило оферта и не води преговори за рафинерията. “Аз самият съм виждал, че има интерес в разговори с различни компании. Централата на “Литаско" каза, че не се водят преговори. Това са два различни етапа”, заяви премиерът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00