Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтанското село Горна Бела речка стяга празник на реколтата и сетивата

Снимка: Fcacebook /Мариана Асенова

Пазар на стоки от Българския Северозапад, вкусни местни гозби по традиционни рецепти, детска грънчарска работилница, етно музика и фюжън джаз импровизации с инструменти от различни точки на света, танцово-музикална миниатюра и още атракции ще забавляват гостите на тазгодишния Празник на реколтата и сетивата в монтанското село Горна Бела речка.

Освен типични храни от Северозападния край, гостите на празника ще опитат и специалитети, характерни за полската и иранската кухня.

"Иран не за първи път гостува в Горна Бела речка – има едно семейство, което живее в България от няколко години и се занимава с приготвянето на храна. Така че те ще представят своите версии на "Лято, запазено в буркани". А пък дамата, която е от Полша, тя от 30 години живее в България и ще представи полската традиция в запазването на слънцето и летните емоции в буркан", каза за БНР-Видин Мариана Асенова,организатор на празника. В рамките на събитието на 21 октомври ще се състои и форум за любителски съвременни изкуства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Епископ Сионий (вляво)

Камбанен звън посрещна мощите на Св. Евтимий Търновски в катедралата “Св. Александър Невски”.

Величкият епископ Сионий – игумен на Троянския и на Бачковския манастир, донесе мощите на Светия патриарх Евтимий Търновски в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, която огласи събитието с камбанен звън. Светинята беше поставена до..

публикувано на 29.06.24 в 12:23

Заловиха хакера “Емил Кюлев”, пробил базата данни на държавни институции, банки и юридически лица

Софийската градска прокуратура задържа за срок до 72 часа и привлезе като обвиняем хакера, представящ се в онлайн пространството с псевдонима “Емил Кюлев” – бивш банкер и едно от лицата на ъндърграунда след падането на комунистическия режим...

публикувано на 29.06.24 в 11:27
Река Дунав при Будапеща

С призива да пазим Дунава син отбелязваме Деня на реката

На днешния ден преди 20 години е обявен Денят на река Дунав и оттогава се отбелязва с различни инициативи. Тазгодишното мото “Да пазим Дунав син” призовава хората, живеещи в Дунавския басейн, да повишат своята осведоменост и да бъдат активни в..

публикувано на 29.06.24 в 10:41