Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камбанен звън посрещна мощите на Св. Евтимий Търновски в катедралата “Св. Александър Невски”.

Епископ Сионий (вляво)
Снимка: БГНЕС

Величкият епископ Сионий – игумен на Троянския и на Бачковския манастир, донесе мощите на Светия патриарх Евтимий Търновски в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, която огласи събитието с камбанен звън.

Светинята беше поставена до чудотворната икона на Майката Божия “Достойно есть”, за да може българският патриарх, който се очаква да бъде излъчен утре, да се поклони на този свой предшественик и да измоли застъпничество и помощ.

Мощите ще бъдат покрити със старинна средновековна плащеница от времето на Светия патриарх Евтимий. Идват, за да покажат духовната приемственост на Българската патриаршия, да благословят, да осенят целия Духовен събор, който ще избере новия първойерарх, първосветител на родната ни църква и да осветят и благословят столичния град”, каза епископ Сионий.

Светият Синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

Поклонението пред светите мощи ще се осъществи в понеделник, когато новоизбраният български патриарх и софийски митрополит ще отслужи първата си патриаршеска света литургия.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо време с температури до 38 градуса

В понеделник ще бъде слънчево. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, а в останалите райони ще остане почти тихо. Продължава горещото време с максимални температури между 33° и 38°, в София – около 33°. В планините ще..

публикувано на 30.06.24 в 18:30

Джулай морнинг събира стотици на бургаския плаж

Стотици хора ще посрещнат изгрева в първото юлско утро с голям концерт на централния плаж в Бургас. Програмата за “Джулай морнинг – 2024” ще започне тази вечер и ще продължи до сутринта. На откритата сцена ще излязат различни групи, а Владо..

публикувано на 30.06.24 в 17:15

Румен Радев пожела единство на църквата и духовен възход на българския народ

“ Вярващите се нуждаят от единство на църквата, от единство на православието, нуждаят се от водачество към духовен възход на българския народ ”, каза пред журналисти президентът Румен Радев преди интронизацията на новоизбрания български патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:45