Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК одобрява въведените от България транзитни такси за руски газ

Снимка: Алами/Ройтерс

Европейската комисия подкрепи въведените от страната ни транзитни такси за руския природен газ, който Сърбия и Унгария получават през разположения на нашата територия газопровод “Турски поток”. 

“Оценяваме и обсъждаме с българските власти тези наскоро въведени мерки. Политиката на санкции към Русия е очертана, преразгледана и приета на ниво ЕС и той трябва да остане единен в подкрепата си за Украйна”, заяви говорителят на ЕК Улоф Гил. 

Държавното решение за въвеждане на такса от 20 лв. на мегаватчас при внос и пренос на руски газ беше публикувано миналия петък в “Държавен вестник”. Тогава премиерът Николай Денков коментира, че България има правото да наложи такса, както и че по този начин създава конкуренция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Според израелския посланик "Хамас" и хутите държат 4-ма български заложници

"Хутите държат двама заложници от България. "Хамас" също държи двама заложници от България. Има стъпки, които България – както и всяка друга държава от ЕС – трябва да предприеме, за да предотврати бъдещи нападения и да се бори с терора", заяви посланикът на..

публикувано на 23.07.24 в 08:35

Изложението "Ден на полето" събира земеделци в добричкото село Попгригорово

За трета поредна година в област Добрич ще се проведе земеделското изложение "Ден на полето". Организацията е дело на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и има за цел да събере на едно място земеделци, производители на семена, торове и..

публикувано на 23.07.24 в 07:05

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05