Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва деветото издание на биеналето за изкуство и приятелство „Артемидия“ в Рим

6
Снимка: предоставена от организаторите

Културата е ключ към нашата европейска идентичност, казват организаторите на биенале „Артемидия“ и днес дават началото на неговото девето издание в българското посолство в Рим.

Ще станем свидетели на истински триумф на жените в изкуството, като форумът ще даде изява на десет артистки от различни сфери. Сред тях са някои от номинираните за Международната награда за оперно и изобразително изкуство „Никола Гюзелев“, като италианското сопрано Франческа Патане, в съпровод на пиано на Серджо Олива – вече носител на това отличие. Освен тях в програмата присъстват имената на известната българска джаз певица Камелия Тодорова, италианското сопрано Таня Ди Джорджо, актрисите Изабел Русинова и Анна Мария Петрова Гюзелева, скулпторите и художниците Далиска, Паола Биадети, Олга Босева, Фламиния Вердони, Стефания Спасова и арх. Пиерджорджо Майорини.

Анна Мария Петрова Гюзелева с Виторио Сгарби

Събитието е посветенo е на диалога между различните култури  и народи и техните талантливи представители. Чрез него организаторите отдават почит на съпокровителите на Европа и на българската култура „Св. Св. Кирил и Методий“, както и на важни годишнини, които българите честваме през 2023 година – 150 години от кончината на Васил Левски, 145 години от Освобождението на България от османско иго, 175 години от рождението на Христо Ботев, но също така и 160 години от рождението на италианския поет, драматург, военен и политик Габриеле Д'Анунцио.

„Вече 16 години Фондация „Никола Гюзелев“ и нейният президент Анна Мария Петрова-Гюзелева обвързват името си с това престижно  културно събитие, достойно оценено и подпомагано от българска и от италианската страна“- съобщава ни Венета Ненкова,  председател на Културна асоциация „Паралел 43“ в Рим и основател на Българското училище „Асен и Илия Пейкови“ в италианската столица.

Биенале „Артемидия“ – „Изкуство и приятелство“ се осъществява под  патронажа на Посланикa на България в Италия Н.Пр.Тодор Стоянов, със съдействието на Българското посолство в Рим, Българския културен институт в Рим, Фондация „Никола Гюзелев“  и с подкрепата на Национален Фонд Култура към Министерство на културата на България, на Изпълнителната агенция за българите в чужбина към МВнР, в тясно сътрудничество с Меноти Festival Art Сполето, RUFA – Римската академия за изящни изкуства, FUIS – Италианската обединена федерация на писателите, AMUR – Римска музикална асоциация,  BASA – Българска академия на науките и изкуствата, Ермитаж Даннунциано в Пескара, Издателствата Il Sextante и  FNG ArtinLife.

Н.Пр.Тодор Стоянов с Анна Мария Петрова Гюзелева
Снимки: предоставени от организаторите

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15