Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета от Чикаго почетоха народните будители

7 от тях получиха сертификат за успешно положен изпит по български език

Снимка: Генерално консулство Чикаго

Денят на народните будители беше отбелязан тържествено в Българското неделно училище „Джон Атанасов“ в Чикаго, САЩ, информира генералното ни консулство там. Пред портретите на велики български книжовници и просветители, деца  юноши рецитираха родолюбиви стихове.


„Знанията по български език и история, заедно с възпитанието в семейството, са основата на българската идентичност на хиляди деца в Америка и по света“ – подчертава в свой пост във Фейсбук генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков.


По време на празника 7 деца от училище „Джон Атанасов“ получиха и удостоверения за успешно издържан изпит по български език, който е част от програмата “Печат за двуезичност”.

Генералният консул връчва сертификат за успешно положен изпит по български език

Придобиване на печат за двуезичност (Seal of Biliteracy) е доказателство за владеене на допълнителен език, освен английския, което дава възможност познанията по български език на децата от български произход да бъдат отразени в дипломите им за средно образование. Печатът им дава предимство и при кандидатстване в университет в САЩ с 3 кредита за новоприети студенти. 


По традиция, празникът завърши с българско хоро.

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българи в Бенин и бенинци, завършили в България

Живко Михайлов, Бенин: Построил съм около 20 нови детски селища в Африка

Българинът Живко Михайлов, който от 38 години живее в Африка, а понастоящем е почетен консул на страната ни в Бенин, Западна Африка, сподели пред БТА, че е участвал в строителството на около 20 нови детски селища в Африка и е ремонтирал между 30 и 50...

публикувано на 22.06.24 в 12:26
Дора Николова Битау

Още една неразказана история оживя, благодарение на българчета в Италия

Картините на българската художничка Дора Николова Битау и Национална програма "Неразказаните истории на българите" станаха повод на бял свят да се появи "един нежен, носталгичен, жизнеутвърждаващ документален филм за необходимостта да търсиш и..

публикувано на 22.06.24 в 10:05
Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38