Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета от Чикаго почетоха народните будители

7 от тях получиха сертификат за успешно положен изпит по български език

Снимка: Генерално консулство Чикаго

Денят на народните будители беше отбелязан тържествено в Българското неделно училище „Джон Атанасов“ в Чикаго, САЩ, информира генералното ни консулство там. Пред портретите на велики български книжовници и просветители, деца  юноши рецитираха родолюбиви стихове.


„Знанията по български език и история, заедно с възпитанието в семейството, са основата на българската идентичност на хиляди деца в Америка и по света“ – подчертава в свой пост във Фейсбук генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков.


По време на празника 7 деца от училище „Джон Атанасов“ получиха и удостоверения за успешно издържан изпит по български език, който е част от програмата “Печат за двуезичност”.

Генералният консул връчва сертификат за успешно положен изпит по български език

Придобиване на печат за двуезичност (Seal of Biliteracy) е доказателство за владеене на допълнителен език, освен английския, което дава възможност познанията по български език на децата от български произход да бъдат отразени в дипломите им за средно образование. Печатът им дава предимство и при кандидатстване в университет в САЩ с 3 кредита за новоприети студенти. 


По традиция, празникът завърши с българско хоро.

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делегация на БАН посети люлката на Българското книжовно дружество в Браила

Делегация на Българската академия на науките (БАН) заедно с дипломати и българи, живеещи в Румъния, посетиха Браила. Повод за това е честването на 155-годишнината на Академията. Учредителното събрание на Българското книжовно дружество, чийто..

публикувано на 19.09.24 в 08:41
Сградата на правителството в Скопие

Македонските българи поискаха подкрепа от България

Българите в Северна Македония имат нужда от подкрепата на България, заявиха представители на българската общност от Прилеп, Струга, Битоля и Кавадарци. Те бяха изслушани в парламентарната Комисия по политиките за българите в чужбина. "Влизането в..

публикувано на 19.09.24 в 08:16

България е представена на фотоизложба "От Валенсия към света" в двореца-музей "Ел Алмудин"

Фотографска изложба на тема "От Валенсия към света", чиято цел е да покаже сходствата между различните страни и култури се открива в сградата на двореца-музей "Ел Алмудин" (El Almudín, Plaça de Sant Lluís Bertran, 2, Ciutat Vella, 46003 València,..

публикувано на 19.09.24 в 07:00