Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета от Чикаго почетоха народните будители

7 от тях получиха сертификат за успешно положен изпит по български език

Снимка: Генерално консулство Чикаго

Денят на народните будители беше отбелязан тържествено в Българското неделно училище „Джон Атанасов“ в Чикаго, САЩ, информира генералното ни консулство там. Пред портретите на велики български книжовници и просветители, деца  юноши рецитираха родолюбиви стихове.


„Знанията по български език и история, заедно с възпитанието в семейството, са основата на българската идентичност на хиляди деца в Америка и по света“ – подчертава в свой пост във Фейсбук генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков.


По време на празника 7 деца от училище „Джон Атанасов“ получиха и удостоверения за успешно издържан изпит по български език, който е част от програмата “Печат за двуезичност”.

Генералният консул връчва сертификат за успешно положен изпит по български език

Придобиване на печат за двуезичност (Seal of Biliteracy) е доказателство за владеене на допълнителен език, освен английския, което дава възможност познанията по български език на децата от български произход да бъдат отразени в дипломите им за средно образование. Печатът им дава предимство и при кандидатстване в университет в САЩ с 3 кредита за новоприети студенти. 


По традиция, празникът завърши с българско хоро.

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37