Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС ще разгледа казуса с машините за гласуване още в понеделник

Снимка: БТА

Върховният административен съд ще разгледа на 30 октомври решението на Централната избирателна комисия - ЦИК, да не се гласува с машини на изборите за местна власт. Делото е насрочено за 14,30 часа.

На 28 октомври ЦИК прие да няма гласуване с машини, защото получи справка от Държавната агенция за национална сигжурност, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел стъпка по стъпка изграждането на изходния код на машините, после го е изнесъл с флашка.

Според Агенцията, а и според ЦИК това нарушава доверието в гласуването с машини. След решението на ЦИК бяха изпратени 8 жалби във ВАС, включително и от управляващата коалиция "Продължаяваме промяната – Демократична България“. По закон за изборни казуси съдът трябва да насрочи делото в тридневен срок.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петър Танев

Петър Танев отрече Украйна да е спряла неговото назначаване за посланик в Киев

По неволя бях въвлечен в спор на институционално и политическо ниво, към което нямам отношение. Това каза за bTV дипломатът Петър Танев, за когото се появи информация в медиите, че е бил предложен за посланик в Украйна по време на кабинета "Денков -..

публикувано на 25.07.24 в 10:06

Пожарът в граничната планина Славянка бе спрян на българска територия

Навлизането на пожара от Гърция в България през билото на граничната планина Славянка бе спряно с усилията на повече от 60 горски служители, пожарникари и военни. Ситуацията продължава да е рискова, защото планината продължава да дими от гръцка страна...

публикувано на 25.07.24 в 08:26
Българска академия на науките

България е домакин на конференция за климатичните рискове в Черноморския регион

Българската академия на науките и Столична община са домакини на научна конференция на тема „Климатичните рискове в Черноморския регион”, която ще се проведе на 25 и 26 юли. Международно признати учени от България и региона ще обсъдят климатичните..

публикувано на 25.07.24 в 07:10