Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може чрез съда да поиска собствеността на Руската църква в София

Руската църква
Снимка: Ани Петрова
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов предложи на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков да заведе дело за собствеността на софийския православен храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, известен като Руската църква, с цел той да бъде признат за собственост на българската държава.
С нотариален акт от 23.07.1997 г. православният храм и земята, върху която е построен, са признати за собственост на посолството на Русия на основание на крепостен акт от 07.11.1898 г. за дарение на "едно празно градско място в гр. София“ от Софийското градско общинско управление на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България. Разследване на прокуратурата обаче е установило факти, с които собствеността може да бъде оборена. Сред тях са двустранни документи от 1940 г. между България и СССР за безвъзмездно ползване на сградата на църквата от българската държава.

Руската църква в София влезе във фокуса на общественото внимание след изгонването от България през септември на трима свещеници от храма, уличени в шпионска дейност в полза на Москва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Каква е процедурата за получаване на българско гражданство?

В предишна публикация Радио България ви разказа какви са условията и основанията за придобиване на българско гражданство . В следващите редове ще ви разкажем за стъпките по самата процедура. Първата от тях е подаване на молба за българско..

публикувано на 09.05.24 в 10:20

МВР откри телефонна линия за изборни нарушения

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще работи денонощно открита линия на телефон 02 90 112 98 и имейл izbori@mvr.b g  - за сигнали за нарушения или престъпления в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е..

публикувано на 09.05.24 в 09:11

В Плевен и Кърджали поройни дъждове превърнаха улиците в реки

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов свиква спешно заседание на всички отговорни структури за почистването и реда в града. Ще бъдат оценени и нанесените щети в областния град след продължителна буря от силен дъжд и градушка вечерта на 8 май –..

публикувано на 09.05.24 в 08:35