Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Архангел Михаил – покровител на воините на справедливостта

Един от най-тачените есенни неподвижни християнски празници е Архангеловден, посветен на свети Архангел Михаил и архангелите Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил.

В православната традиция отбелязваме техния ден на 8 ноември, като Събор на св. Архангел Михаил, предводител на небесното войнство и безплътните ангелски йерархии, победили силите на мрака.

Според Църквата, ангелите са Божии вестители и изпълнители на Неговата воля. В православната иконопис те са изобразени в снежнобели одежди и с криле – символ на бързината, с която изпълняват Божиите заповеди и взимат дейно участие в спасението на човешките души. При кръщението си всеки християнин получава ангел-пазител, който го напътства и предпазва от злини.

В храмовете, изображението на св. Архангел Михаил, с копие в ръка, тъпчещ дявола с краката си, заема централно място, наред с иконите на Иисус Христос, Божията майка и Йоан Кръстител. Заради ключовото място, което заема в Небесната йерархия, той е считан за покровител на сражаващите се за справедлива кауза и защитник на всички християни от тъмните сили.

В близост до София и околните области, манастирите, посветени на св. Архангел Михаил са близо десетина. Сред тях е и Чекотинският, който се намира на около 15 километра от град Правец, над река Малък Искър. 

Чекотински манастир
Основан е в края на XII век и е свързан с историята на крепостта Боженишки Урвич, която се намира на 4 км. от него. През годините е бил разрушаван и възстановяван няколко пъти, а днес е действащ и привлича посетители с красивата си архитектура и забележителни стенописи.


Още интересни подробности за обителта научаваме от отец Михаил в интервю на Светлана Димитрова, поместено в публикацията ни Чекотинският манастир – пазител на българското слово и писменост

Вижте още:

Съставила: Дарина Григорова

Снимки: БГНЕС, архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Манастир на 900 години се появява от нищото при строеж на автогара в Созопол

При разкопки на мястото на новата автогара в черноморския град Созопол бе открит манастир от XI век, който е функционирал до края на XIII век. Предполага се, че обектът е бил унищожен от пожар, за което свидетелстват пластовете от въглении..

публикувано на 26.05.24 в 09:15
„За буквите“ на Черноризец Храбър

Кога е създадена глаголицата?

" Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки. Когато се кръстиха, бяха принудени (да пишат) славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение. Но как може да се пише добре с гръцки букви: БОГЪ..

публикувано на 24.05.24 в 09:15
Снимка: Българска православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим

Отец Иван от Рим: Българите посрещат с изключителна духовна радост светлия празник 24 май

Най-голямото честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, извън пределите на България по традиция се провежда в Рим. Всяка година в навечерието на празника във..

публикувано на 22.05.24 в 15:40