Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два родни комикса вече са достъпни за незрящи у нас

Снимки: Мая Бочева

На 13 ноември 1745 г. във Франция се ражда педагогът Валентин Аюи, на когото дължим появата на методиката за обучение на хора със зрителни увреждания, наречена тифлопедагогика. Отново там той основава първия в света интернат за слепи. В негова чест тази дата е определена и за Международен ден на незрящите.

Макар да няма точна статистика за броя на хората със средно/сериозно зрително увреждане или пълна слепота у нас, се смята, че те са около 400 000 души.

Увреждането превръща немалка част от тях в заложници, тъй като възможностите да намерят работа са ограничени. Лошо поставената тактилна маркировка, разбитите тротоари, объркващата звукова сигнализация на светофарите и още редица фактори превръщат публичната среда в почти недостъпна за тази група хора.


Въпреки неуредиците, с които са принудени да се справят, българите с различна степен на зрителни увреждания срещат известна подкрепа от Съюза на слепите в България, Национално читалище на слепите "Луи Брайл", което разполага с над 2000 книги от всички жанрове, записани в аудиоформат, както и отделни съмишленици, които искат да облекчат живота им с различни инициативи. Една от тях е проектът "Комиксилница – достъп до култура за зрително затруднени", реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура". Целта му е по примера на държави като САЩ, Белгия, Франция и Япония, в България също да се предлагат комикси, адаптирани за незрящи.

"Важно да съществуват такива комикси, защото комиксите са един свят, който е междинно звено сред тези на книгите и филмите – обясни в интервю за Радио България един от вдъхновителите и участниците в проекта Иван Карастоянов. – Знаете, че днес много филми са заснети по различни комикси и книги. Що се отнася до книгите, за щастие, все повече зрително затруднени хора имат достъп до текстове в електронен формат, а също и до изчетени и записани от актьори книги. Същото, макар и в доста по-малка степен, се отнася и за филмите. В един момент обаче се оказа, че при комиксите няма нищо. Затова на нашия екип му се прииска да направим нещо и да се възползваме от добрите практики, които има по света." 


От дете Иван е страстен колекционер на комикси, които чете с интерес, до момента, в който през последните години зрението му прогресивно отслабва и той вече няма възможност да се наслади на картинките.

В ролята на помощници за сбъдването на неговата мечта влизат актьорите Георги Арсов, Мариела Димитрова и Светлана Смолева. С нейна помощ като режисьор на дублажа комиксите оживяват, записани на компактдиск.

Екипът вече е готов с две комикс истории, предоставени от техния автор Мая Бочева – "Русалии" (отпечатан и на Брайловата азбука) и "Пътешествията на Уики". Подали са и следващ проект, по който се надяват да получат финансиране за още шест или седем заглавия.

Мая Бочева

"Русалии", по думите на авторката, разказва за една тийнейджърска любовна история, пълна с доста фолклорни мотиви – издава част от сюжета Иван. – Бащата на едно момче заминава за Испания и изпраща сина си за лятото при двете му лели, които живеят във вилна зона над Своге. Там той се среща с една девойка на име Роси. Постепенно двамата се влюбват, но се появява трети човек, който смущава техните взаимоотношения, в един момент грабва девойката, хвърля я в реката и тя изчезва. Полицията не открива тялото ѝ, а 16-годишния Сами тежко изживява случилото се. Междувременно баща му се появява и двамата тръгват обратно към София. По пътя през Искърското дефиле, той вижда как млада женска фигура се появява от реката, където след секунди отново се гмурва, разпервайки русалска опашка".

Сюжетът в "Пътешествията на Уики" е доста по-детски, но историята също е поучителна.


"В нея става въпрос за едно момиченце, което намира едно голямо, шарено цвете. Докато го разглежда, над нея минава една вещица, поръсва цветето със специален прах, то повяхва и се превръща в летяща метла. Момичето яхва метлата и подгонва вещицата, за да потърси възмездие. Достига до Луната, където ѝ се случват много приключения. Среща млад рицар, говорещи мишки, спасява един град, пълен с цветя, от затрупване с боклук и се впуска в още много приключения."

В своето пожелание към общността по повод Международния ден на незрящите Иван изрази надежда въпреки неудобствата, които срещат, хората със зрителни увреждания да бъдат по-позитивно настроени към света около тях и да намират малките неща, които осмислят деня им и ги правят щастливи.

Снимки: Национален фонд „Култура“, Facebook /Мая Бочева, Facebook /Иван Карастоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37