Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати сигнализираха прокуратурата да разследва „Лукойл“ България

Подаден е сигнал до прокуратурата и Държавната агенция за национална сигурност за проверка на "Лукойл" България, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина, включително в ЕС, горива от руски петрол. Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, посочват в сигнала, че информацията появила се в български и чужди медии по казуса “може да съдържа достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност, ако е допуснато заобикаляне на наложените на Русия санкции от ЕС, което е довело до печалби за Русия от 1 млрд. евро, с които е финансирана войната в Украйна“.

Междувременно Унгария е поискала от Еврокомисията да открие съдебна процедура срещу България заради наложената наскоро такса върху преноса на руски природен газ, преминаващ през българска територия, предаде БТА, като цитира правителствени източници в Будапеща. България смята, че данъкът, който наложи през октомври, ще намали привилегированото положение на руската държавна енергийна компания "Газпром" в Югоизточна Европа и ще възпре руското влияние в региона, съобщи „WRAL News”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14