Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ отбеляза храмовия си празник

3
Снимка: bg-patriarshia.bg

С особена тържественост висшето духовенство на православната ни църква отбеляза храмовия празник на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съобщи Светият Синод на БПЦ. Светата Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, в съслужение с митрополитите на БПЦ, протойерей Владимир Тишчук, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и столични свещеници.

В този ден Православната ни църква чества паметта на свети Александър Невски, княз на Новгородската област в Русия. Той живял през ХІІІ век и водил успешни битки срещу шведите и рицарите от тевтонския орден. Победата му над шведската войска на брега на река Нева му спечелила прозвището Невски. През 1547г. князът е канонизиран от Руската православна църква, а в края на ХІІІ век е съставено и житието му, което описва подвизите на светеца – войн и защитник на Русия. Князът е небесен покровител и закрилник на император Александър Втори (Цар Освободител) и руското победоносно войнство.

Галерия

Още от категорията

Почитаме паметта на Свети Серафим Софийски

В руската църква “Св. Николай Мирликийски” тържествено беше почетена паметта на Свети Серафим Софийски. Службата оглави мелнишкият епископ Герасим в съслужение с предстоятеля на храма отец Владимир Тишчук и свещенослужители от българската и руската..

публикувано на 26.02.24 в 15:45
Цветана Джерманова

Почина последната оцеляла лагеристка от Белене

На 95 години почина Цветана Джерманова - последната оцеляла жена, която е била репресирана като затворник в лагерите в Белене и в Босна. Цветана Джерманова е родена на 20.03.1928 г. в село Лесковец, област Перник. От 1942 до 1946 г. учи в..

публикувано на 26.02.24 в 14:58

Когато БНР говореше на полски

Днес чуждоезиковата програма на БНР – "Радио България" – "говори" на 11 езика. През годините едни са добавяни, други са отпадали от общия брой…. Такава е съдбата и на предаванията на полски . Излъчвани са по "Радио София", както тогава се е наричало..

публикувано на 16.02.24 в 09:15