Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ отбеляза храмовия си празник

3
Снимка: bg-patriarshia.bg

С особена тържественост висшето духовенство на православната ни църква отбеляза храмовия празник на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съобщи Светият Синод на БПЦ. Светата Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, в съслужение с митрополитите на БПЦ, протойерей Владимир Тишчук, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и столични свещеници.

В този ден Православната ни църква чества паметта на свети Александър Невски, княз на Новгородската област в Русия. Той живял през ХІІІ век и водил успешни битки срещу шведите и рицарите от тевтонския орден. Победата му над шведската войска на брега на река Нева му спечелила прозвището Невски. През 1547г. князът е канонизиран от Руската православна църква, а в края на ХІІІ век е съставено и житието му, което описва подвизите на светеца – войн и защитник на Русия. Князът е небесен покровител и закрилник на император Александър Втори (Цар Освободител) и руското победоносно войнство.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52