Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Малага събират пари за паметник на Кирил и Методий

Снимка: asociacion-malaga-bulgaria.com

Разрешение за изграждане на паметник на светите братя Кирил и Методий получи от Община Малага асоциация „Малага - България 2010“, която е основател на първото българско неделно училище “Родина“ в испанския град. 

Монументът, представляващ бронзов барелеф върху каменен фундамент, ще бъде издигнат в „Дистрито 6“ в близост до общинския културен център „Рафаел Гонзалес Луна“, където всяка събота в „Родина“ се обучават български деца от подготвителна група до 12 клас.
Върху паметника на обявените от папа Йоан Павел II за Съпокровители на Европа свети братя - създатели на глаголицата, ще бъде увековечено словото на св.Кирил на български и на испански език: „Слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух?“.
Очакваната стойност на проекта е около 6000 евро. Асоциация „Малага - България 2010“ откри дарителска сметка в евро за събиране на дарения за изработването и монтирането на барелефа. Инициативата се подкрепя от всички български асоциации в гр. Малага, уточняват инициаторите.
Крайна дата за очакваните постъпления е 31 декември 2023г.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от Болградския регион се срещнаха с вицепрезидента Илияна Йотова

В президентството ученици от населения предимно с етнически българи Болградски регион в Украйна бяха посрещнати от вицепрезидента Илияна Йотова. Учениците са в страната ни по покана на Югозападния университет "Неофит Рилски“, съвместно с Изпълнителната..

публикувано на 08.07.24 в 17:13

Абитуриенти от българско училище в Париж - с филм-изповед за ученическите си години

Дванайсетокласници от Първа българска гимназия в Париж пуснаха документално филмче, в което разказват свои истории от годините, прекарани в българското школо. Филмът, озаглавен "Нашата история. Съботна глътка България" е създаден от едно момиче и пет..

публикувано на 08.07.24 в 17:12

Около 1000 души от Цариброд са затруднени да ходят на работа в България

Според сръбската телевизия Н1, около 1000 души от Цариброд всеки ден минават граничния пункт "Градина – Калотина“ и отиват на работа в София. Но през туристическия сезон на границата се струпват километрични колони от коли и автобуси. Царибродчани, тръгнали..

публикувано на 08.07.24 в 09:18