Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Температури до 20 градуса в Югоизточна България

През следващото денонощие облачността ще бъде значителна. От северозапад ще започнат валежи от дъжд, които през деня ще обхванат и крайните югоизточни райони. През нощта в западната половина от Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от северозапад, след обяд в югоизточните райони ще е от север-североизток и с него ще нахлува студен въздух. Привечер и през нощта срещу понеделник с продължаващото застудяване дъждът в централната и източната част на Дунавската равнина и планинските райони ще преминава в сняг. Температурите ще бъдат от 3°-4° в северозападните до около 20° в югоизточните райони, в София - минимална около 5°, максимална - около 7°.

Над планините ще бъде облачно с валежи предимно от сняг, под 1800 м от дъжд, но и там до края на деня дъждът ще преминава в сняг. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 7°, на 2000 м - около 4°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно и след обяд ще завали дъжд, който през нощта срещу понеделник на отделни места ще се примесва със сняг. Ще духа умерен и временно силен югозападен вятър, който по Северното Черноморие още преди обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат 14°-20°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Под влияние на средиземноморски циклон на Балканския полуостров ще има значителна облачност. В северозападната част ще вали сняг, а на юг и изток ще завали дъжд, който вечерта и през нощта срещу понеделник с понижението на температурите ще преминава в сняг. В Атина ще бъде 22 градуса, в Истанбул – 19, в Букурещ – 12, в Белград – 5.

Предимно облачно с валежи от дъжд ще бъде времето на Британските острови. Значителна облачност ще има в западната част от Пиренейския полуостров и на отделни места ще превали дъжд. Слънчево ще бъде в Западното и Централното Средиземноморие и в страните около Алпите. Над Скандинавския полуостров ще има разкъсана облачност с превалявания от дъжд и сняг. Сняг ще превалява и в Украйна, Беларус и в части от Европейска Русия, а на юг валежите ще бъдат от дъжд. В Рим ще бъде 12 градуса, в Мадрид – 9, в Париж – 6, във Виена – минус 1, в Мюнхен и в Стокхолм – минус 3, в Москва – минус 5, в Санкт Петербург – минус 8.

В Кейптаун ще бъде 23 градуса, в Мелбърн – 21, в Ню Йорк – 11, в Чикаго – 6.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32