Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Босилеград разизскваха проблемите на българската общност

Снимка: glaspress.rs

Членове на българската общност в Босилеград се събраха на 13 декември в пресклуба на БТА в града по повод осмата годишнина от откриването му. Те дискутираха инициативите за запазване на българската култура зад граница и конкретните проблеми, пред които са изправени. Обезлюдяването на Босилеград и икономическото състояние бяха посочени като основни проблеми. 

Председателят на Сдружение "ГЛАС“ – Босилеград Александър Димитров, който работи за БТА в Босилеград, посочи, че тази година за Сдружението е била много успешна, реализирани са няколко проекта, включително и по програма "Еразъм“ на ЕС. Той отбеляза, че това са радостни неща, но има и тревожни - "най-вече състоянието на нашия град, икономическото състояние, и фактът, че той се обезлюдява, при това много бързо. Това е една тенденция, която е неспираща. Хората напускат Босилеград, ежедневно бих казал, и ние сме все по-малко“. 

Председателят на Културно-информационния център  на българското национално малцинство "Босилеград“ в Сърбия Иван Николов получи наградата на Сдружение "ГЛАС“ "Максим Минчев“. Той каза, че изключително е разтревожен от "антибългарската кампания, която не е нищо ново за нашия регион“. Николов коментира и отправените към него обвинения от сръбските власти: "...Изтеклите 30 години съм писал за проблемите на българското малцинство в сръбския, българския и чуждия печат. Поемам отговорност за всяка една дума, която съм написал. Но нито едно мое действие не може да се охарактеризира като предизвикване на национална, расова омраза или нетърпимост, в която ме набеждават напоследък, и имам предварително производство. Опити явно да ме сплашат, да ме вкарат в тъч и да си замълча“, добави той.

Своята история разказа и Борис Христов, босилеградчанин, който голяма част от живота си е бил в Черна гора. За българите, които живеят много по-далеч от родината, първият проблем е гражданството, каза Христов, който е получил българско гражданство през 1999 г. за месец и половина. Съпругата му е родена в Босилеград и 7 години чака за българско гражданство. В същото време властите в Босилеград му създават спънки, заради нежеланието на Христов да приеме сръбско гражданство. В свото изявление Христов отпрови и критики към представители на Посолството на България в Черна гора.

В дискусията се включи също и Невенка Костадинова. Тя каза: "Проблемите в икономиката са големи и всичко друго са последици. Говорихте вече за кризи, за демографии. Все пак мисля, че проблемите в областта на икономиката са толкова големи, че Босилеград вече няма сили да се справи с тях. Единственото, което може да се направи, е в ръцете на Белград и на София. Двете държави, ако искат да има хора тук, трябва да направят взаимно проекти, да направят възможности и да насочат инвеститори. Ние сме останали много малко, въпросът е тези малко хора, които са тук, да ги задържим и да не са принудени на стари години да ходят на друго място и да са принудени да се сблъскват с още много проблеми...“, поясни Костадинова.

В своето приветствие зам.-генералният директор на БТА Евгения Друмева посочи, че благодарение на Александър Димитров, с неговата енергия, този пресклуб продължава да съществува 8 години и да развива своята дейност. Той послужи и като своеобразен пример, БТА да изгради свои пресклубове в райони с големи български общности в Тараклия, Скопие и в Одеса, каза Друмева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хор Yasna Voices

Хор Yasna Voices изпълнява българска музика в Ню Йорк

Първият български женски ансамбъл в Ню Йорк Yasna Voices е част от програмата на фестивала La Casita в Линкълн Център в Ню Йорк. Последният фестивален ден, в който ще участва Yasna Voices, започва в 16,30 ч., събитието е с вход свободен. "Благодарим на..

публикувано на 21.07.24 в 14:57

"Коледа през юли" събира българите в Аделаида

Празничен обяд под мотото "Коледа през юли" организира днес Българското културно-просветно дружество в Аделаида, Австралия. Това съобщи БТА, позовавайки се на публикация във Фейсбук на настоятелството на българското сдружение. "В последната неделя на юли..

публикувано на 21.07.24 в 12:07
София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48