Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът ще сезира съда за "експеримента" с Конституцията

Промените в основния закон на България са факт

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви на брифинг, че ще сезира Конституционния съд заради промените в Конституцията, които по-рано днес бяха окончателно приети от парламента. "За експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена и като държавен глава сезирането на Конституционния съд е мой дълг", каза той пред журналисти за приетите окончателно днес промени в основния закон на България. Според Радев с допускането на чуждо гражданство в управлението на страната - за депутати и министри, управляващите са показали, че наличието на двойни стандарти на лоялност към България за тях не е проблем. Според него гласуваните промени няма да решат големите проблеми на правосъдието и да гарантират справедливост на българските граждани – с каквато цел са били инициирани.

Конституционните промени са факт, опозицията ще ги атакува пред съда

Днес депутатите приеха на трето последно четене промените в Конституцията, като гласуваха поименно по азбучен ред със ставане от място и обявяване "за", "против" или " въздържал се". 


Гласуваха общо 237 народни представители. "За" бяха 165 от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "Против" бяха 71 от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с "въздържал се". След обявяването на резултатите последваха аплодисменти и ставане на крака в пленарната зала.

Преди това лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов излезе с декларация за премахването на Паметника на Съветската армия и управлението на страната. Заради "изключително грозния език" в нея получи наказание „забележка“ от председателя на парламента. От ПП-ДБ също излязоха с декларация срещу държанието и проявите в парламента на „Възраждане“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще се захлади и ще превалява, ще има летни бури с гръмотевици

В четвъртък  над страната ще премине студен фронт с облаци и валежи. Ще има краткотрайни, на места в Централна, Югозападна и Източна България интензивни дъждове с гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 16°...

публикувано на 24.07.24 в 12:53

Летните пожари – стихия, безхаберие или престъпност

През последните две седмици пожарите в България изпепелиха стотици хиляди декара с дървета, десетки къщи в Странджа пострадаха, цели стада бяха овъглени. Само големият пожар в Сакар и Свиленградско обхвана 100 000 декара насаждения. На практика..

публикувано на 24.07.24 в 12:40

Парламентът ще се опита да сложи край на "френската безработица"

Прекратяването на схемите с т.нар. френска безработица, по които човек получава с месеци 2200 лв. обезщетение срещу 2-3 дни осигуряване във Франция или друга европейска страна, е въпрос на дни. Социалната комисия в парламента прие промените в Кодекса за..

публикувано на 24.07.24 в 12:39