Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът ще сезира съда за "експеримента" с Конституцията

Промените в основния закон на България са факт

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви на брифинг, че ще сезира Конституционния съд заради промените в Конституцията, които по-рано днес бяха окончателно приети от парламента. "За експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена и като държавен глава сезирането на Конституционния съд е мой дълг", каза той пред журналисти за приетите окончателно днес промени в основния закон на България. Според Радев с допускането на чуждо гражданство в управлението на страната - за депутати и министри, управляващите са показали, че наличието на двойни стандарти на лоялност към България за тях не е проблем. Според него гласуваните промени няма да решат големите проблеми на правосъдието и да гарантират справедливост на българските граждани – с каквато цел са били инициирани.

Конституционните промени са факт, опозицията ще ги атакува пред съда

Днес депутатите приеха на трето последно четене промените в Конституцията, като гласуваха поименно по азбучен ред със ставане от място и обявяване "за", "против" или " въздържал се". 


Гласуваха общо 237 народни представители. "За" бяха 165 от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "Против" бяха 71 от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с "въздържал се". След обявяването на резултатите последваха аплодисменти и ставане на крака в пленарната зала.

Преди това лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов излезе с декларация за премахването на Паметника на Съветската армия и управлението на страната. Заради "изключително грозния език" в нея получи наказание „забележка“ от председателя на парламента. От ПП-ДБ също излязоха с декларация срещу държанието и проявите в парламента на „Възраждане“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14

В Бургас почетоха паметта на загиналите в катастрофа с мигранти полицаи

Полицаи и граждани участваха в Бургас в благотворително пешеходно шествие в памет на двама служители на МВР – Атанас Градев и Йордан Илиев, загинали на пътя. Днес се навършват 2 години откакто автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище в морския..

публикувано на 25.08.24 в 13:41