Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С кукери празнуват Новата година в Петрич и Разлог

Снимка: БТА

Жителите на два югозападни града - Петрич и Разлог, ще приветстват Новата година с кукерски фестивал.

В Петрич днес ще се проведат характерните Станчинарски игри, в които кукерски групи с общо над хиляда участници ще представят различни персонажи, маски и хорà. И макар традицията да повелява в тях да участват единствено мъже, в последните години се включват също жени и деца.


В Разлог пък ще празнуват с новогодишния фестивал “Старчевата” или известен още като “Нова година в Разлог” и “Сурва”. Шествието на кукерите ще премине през централния градски площад, а след това всички ще се хванат на хорото, за да е весела и здрава Новата година.


Снимки: БНР


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една..

публикувано на 09.05.24 в 17:15

Временни противоепидемични мерки заради разпространението на коклюш

От 9 май в България са въведени временни противоепидемични мерки срещу разпространението на коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли. Противоепидемичните мерки предвиждат изолацията и лечението на човек..

публикувано на 09.05.24 в 17:11

До 25 май подаваме заявления за гласуване по настоящ адрес

До 25 май 2024 г. избирателите български граждани с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на България, могат да подадат писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани..

публикувано на 09.05.24 в 14:10