Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

4
Снимка: БГНЕС

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат благопожелания за здраве, щастие и плодородие. 


За изработката на сурвачка се използва дрянова пръчка, като клонките ѝ се свиват във формата на кръг. За украсата са необходими разноцветни вълнени конци или прежда, нанизани пуканки, сушени сливи, чушки и панделки. На върха се прикрепва ябълка и "златна" паричка – за да е здрава и богата годината. С потупване със сурвачката по гърба се пожелава здраве, щастие, късмет и благополучие за сурвакания.

Още за магическата сила на сурвачката – вижте в публикацията "Сурвачката – магическата пръчка на българите" от златната колекция на Радио България.

Снимки: БГНЕС, БНР-Радио Шумен
По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10