Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карамановден е!

Снимка: архив

Православната църквата почита днес свети Силвестър. Римски папа, живял през III-IV в., който, според легендата, кръщава император Константин І Велики.

Народът ни тачи св. Силвестър като покровител на животните, и по-специално на едрия рогат добитьк. Затова и празникът се нарича още Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден. 

Обичаят на празника има очистителен характер - свързан е с чистене, ринене на тор от оборите, който не е изхвърлян от Коледа. В нощта срещу празника момците, които са коледували, организирани в дружини от по няколко души, обикалят домовете, в които има едър впрегатен добитък.

В Западните Родопи наричат деня Сполезов и, подобно на Игнажден (20 декември), гледат кой пръв ще влезе в къщата. Гостът трябва да е добър и заможен човек, за да бъде добра и благодатна годината. Прието е на трапезата да не се слагат свинско месо и сланина, за да бъдат здрави животните.

Още за традициите, поверията и песните, свързани с този празник прочетете в публикацията на Радио България "Силвестровден – народни обичаи и вярвания"

А ние казваме, честит имен ден на всички, които носят имената Силвестър, Силвия, Силвана, Серафим, Гopан, Гopица. Бъдете здрави!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05