Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Лос Анджелис с ново признание от Общинския съвет на града

Общинският съвет на Града на ангелите отбеляза 120-ата годишнина на дипломатическите отношения между България и САЩ

6
Представители на българската общност гостуваха в Общинския съвет на Лос Анджелис
Снимка: Ген.консулство в Лос Анджелис

На открито заседание на Общинския съвет на Лос Анджелис на генералния консул на България беше връчен официален сертификат от името на Града на ангелите, по случай 120-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и САЩ.

В документа се отбелязва трайното приятелство, взаимното уважение и сътрудничество, което процъфтява между двата народа през годините. Подчертава се значимостта на българската диаспора и жизненоважната роля на генералното консулство на Република България в Лос Анджелис за насърчаването на културния обмен и укрепване на връзките на приятелство между двата народа, стремящи се заедно към глобален мир, сигурност и просперитет, научаваме от информация, изпратена до Радио България от екипа на генералния консул Бойко Христов.

Документът е връчен от общинския съветник и голям приятел на българската общност на Западния бряг, г-жа Трейси Парк.

Общинският съветник Трейси Парк и Бойко Христов, консул в Лос Анджелис

На церемонията са присъствали и изтъкнати сънародници в Града на ангелите, сред които представители на църковното настоятелство на българската православна църква „Св. Георги“, Българската фондация за изкуство, култура и образование „BgFACE“, Българо-американската фондация за култура и образование „BACEF“ и други уважавани членове на българската диаспора.


Припомняме, че през ноември 2023 г. в присъствието на вицепремиера, г-жа Мария Габриел, на тържествената церемония на Българските награди за изкуство, култура, наука и образование, организирани от фондация „BgFACE“ в Лос Анджелис, г-жа Трейси Парк получи специална награда за приятел на страната ни, заедно с холивудския актьор Джон Войт.

Това не е първият документ, който потвърждава мястото на българската общност в живота на мегаполиса. През 2023 г. генералното консулство в Лос Анджелис получи Прокламация от градския съвет на Бевърли Хилс по случай 80-годишнината от спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война. 
С Прокламация от кмета на Лас Вегас датата 24 май беше обявена за Ден на българското културно наследство в града. Губернаторът на Юта провъзгласи Деня на независимостта на България като Ден на приятелството между Република България и американския щат, а в гр. Ървайн, Ориндж Каунти общинският съвет обяви 22 септември за Ден на българското наследство в града.

снимки и видео: Генерално консулство на България в Лос Анджелис
По публикацията работи: Елена Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Клуб на българските жени и семейства, Хамбург

Сънародници в Хамбург подготвят Втори фестивал на българската художествена литература

Изкушените от изящното слово могат да представят творбите си на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург. " Приемаме заявки за участие на интересуващи се автори, читатели, актьори и обичащи художествено слово до 30 юни 2024 г." –..

публикувано на 28.06.24 в 08:25

Български учители от чужбина споделят опит във Великотърновския университет

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий“ е домакин на Шестата международна Еразъм+ седмица "Български училища зад граница". Дискусионният форум е предназначен за учители, преподаващи в български събото-неделни и целоседмични училища..

публикувано на 28.06.24 в 07:35
Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10