Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на родилната помощ

Снимка: БГНЕС

На 21 януари изказваме благодарност на лекарите и акушерите, които посрещат в ръцете си новия живот, а също и на бабите и възрастните жени, които са помагали на родилките. Празникът на гилдията, известен още като Бабинден е обявен официално за "Ден на родилната помощ” през 1951 година и става професионален празник на всички работещи в сферата на акушерството и гинекологията. Оттогава 21 януари се отбелязва с особена тържественост и радост, а признателните пациенти поднасят цветя и подаръци на лекарите, помогнали за раждането на рожбите им.


На този ден празнуват и възрастните жени, които имат вече внуци и го припознават като свой. В много краища на страната, особено в селата и малките градчета, те се събират заедно с внуците да го отпразнуват. Освен хапването и пийването, се правят и възстановки на някогашния Бабинден, както и на раждане в традиционна обстановка. 

Вижте още:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00
Илхан Кючюк

Евродепутат сезира ЕК за тенденциозни проверки срещу управлявани от ДПС общини

Евродепутатът Илхан Кючюк отправи писмени въпроси към Европейската комисия по повод информация за масови и тенденциозни проверки от страна на ГДБОП, Антикорупционната комисия, НАП и други държавни органи в общини, управлявани от ДПС, както и в..

публикувано на 24.08.24 в 11:35

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59