Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вижте тези спиращи дъха кадри от Средновековната крепост Асара в Източните Родопи

Снимка: Скрийншот

Община Момчилград публикува тези дни уникални кадри, които предизвикаха голям интерес в социалните медии. Видеото, заснето от дрон, представя от птичи поглед загадъчната средновековна крепост Асара, разположена в района на родопското село Ралица.


Останките от крепостта датират от ХІ-ХІІ век. Те се издигат върху праисторическо скално светилище с гробница. На територията на крепостта е изсечен и жертвеник с трапецовидна форма. Все още се забелязват щръкналите руини на две големи кули, които някога били свързани помежду им посредством прокаран в скалите проход. В едната кула има следи от жилищни помещения и от параклис. Археолози откриват и безценни медальони от кост, които са били елементи от икона, украсена със златен обков.

Вижте видеото:

Според проучвания, в Източните Родопи са били осъществени едни от първите опити за рудодобив в тази част на Балканския полуостров. В землището на близкото село Звездел са открити рудни галерии, подобни на тези от подножието на връх Асара.

От върха, където са разпилени останките от някогашната твърдина, се разкрива безбрежна гледка към Източните Родопи и към най-високия им връх "Стръмни рид“ с надморска височина 960м.

В близост до крепостта Асара пък се намира водопад Боялък. Височината му е около 25 метра. В каньона, който се образува след водопада могат да се наблюдават изключително интересни скали.

Крепостта Асара в община Момчилград не е единствената твърдина в България, носеща това име. Думата „асар“ произлиза от арабско-турското название “хисар”, “хисарлък”, или в превод - крепост, укрепление, каменна грамада. Затова по земите ни се срещат много крепости с тези названия.

Вижте още:

Автор на видеото: Tencho Petkov Photography

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56