Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки жени са убити при домашно насилие в България през 2023 г.

Снимка: Archive

Над 20 жени са убити от мъже в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие са близо 1400. Данните бяха обявени на конференция, посветена на противодействието срещу домашното насилие.


Зам.-министърът на правосъдието Георги Николов определи домашното насилие като "уродливо явление", и подчерта ролята на превенцията. "Институциите работят и се усъвършенстват, но съм твърдо убеден, че за изкореняване на това насилие следва да се наблегне на превенцията, на работата преди самия акт на такова насилие, на разкриване на индикаторите, които предпоставят потенциално извършителите на домашно насилие, както и на факторите, въз основа на които то се осъществява", каза зам.-министърът.

По думите му, държавата, подкрепена от неправителствения сектор, ще продължи да действа последователно и упорито за изкореняване на това грозно явление в нашето общество. Той посочи и създаденото мобилно приложение “Пожмогни ми“, което позволява защита и анонимност на жертвите на домашно насилие.

Вижте още:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45

Националната библиотека посреща патронния си празник с визуален разказ за буквите

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви", ще украси фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май. Събитието е посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и..

публикувано на 23.05.24 в 06:35