Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семково с улица "Номад плейс" в чест на дигиталните номади

Снимка: Facebook / Semkovo

Община Белица официално кръщава улица в Семково в чест на дигиталните номади, които са обединили усилията си в съживяване на ски курорта и превръщането му в хъб за работещите дистанционно от цял свят.

Откриването на улица "Номад плейс 1" ще се състои в Семково на 28 януари в присъствието на официални гости.


Церемонията съвпада с пускането на втората част от модерната общност за живеене и работа в Рила планина, наречена Coliving Semkovo. Сградата е разположена на улица "Номад плейс 1" и представлява строен със замах по време на соца и впоследствие изоставен бивш хотел, който вече е с нов облик. Със средства на дигитални номади от цял свят, постепенно комплексът се превръща в атрактивен хъб с десетки отделни студиа и 8 хиляди кв.м. споделени площи за дистанционна работа и забавления в сърцето на Рила планина. Немалка част от преоборудваните студиа са вече продадени, а покрай засилената рекламна кампания на дигиталната общност, интересът към Семково расте и в чужбина.

Инициатор на Coliving Semkovo е германският бизнесмен Матиас Цайтлер, който е и основател на т.нар. "Coworking Bansko"- проектът, наложил близкия ски курорт Банско, като столица на дигиталните номади.


Освещаването на новата улица "Номад плейс 1" съвпада с още една приятна инициатива на Община Белица. На 28 януари ще се състои традиционния събор  "Зимна Ваканция - Семково" 2024. По време на празника кукери от Банско ще гонят злите духове с традиционен ритуал, след което за настроението на гостите ще допринесат изпълненията на фолклорен ансамбъл "Белица", Йордан Николов с "Пиринско тройче" и ансамбъл "Гайтан".

Съставил: Венета Николова

Foto: Facebook / Semkovo, Coliving Semkovo




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10