Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб снеговалеж на много места в неделя

Снимка: БГНЕС

През следващото денонощие облачността ще бъде по-често значителна и на много места ще превали предимно слаб сняг. Вятърът ще отслабне, но в Източна България ще се задържи умерен от север-северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 2° и 3°, а максималните - между 2° и 7°. В София се очаква минимална температура около минус 2°, максимална - около 2°.

Над планините облачността ще бъде значителна, билата – често в мъгла. На много места ще превали сняг. Ще духа силен север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около минус 4°, на 2000 м – около минус 10°.

По Черноморието облачността ще бъде значителна и на места ще превали дъжд и сняг. Ще духа предимно умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще бъдат 3°-6°, а на морската вода – 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала с тенденция за усилване.

Над по-голямата част от Балканския полуостров облачността ще бъде предимно значителна. Слаби валежи от сняг ще има главно в източните райони, в Южна Гърция – от дъжд. Повече слънчеви часове се очакват в северозападните райони на полуострова, както и в Албания и Северна Гърция. С умерен вятър от север ще продължи да нахлува студен въздух. В Атина ще бъде 11 градуса, в Белград и Истанбул – 6, в Букурещ – 5.

В по-голямата част от Западна и Централна Европа, както и в Централното Средиземноморие ще преобладава слънчево време. По-значителна ще бъде облачността над Португалия, Западна Франция, Бенелюкс, Полша, Британските острови, Скандинавския полуостров, Дания и района на Прибалтика. Дъжд ще вали в Шотландия и Ирландия, а в Северна Норвегия – сняг. Ще духа силен южен вятър, който ще повиши температурите и ще бъде по-топло от обичайното. Облачно, на места със снеговалежи ще бъде в Източна Европа. Сняг ще вали в северозападните и южните райони на Европейска Русия и Източна Украйна. В Мадрид ще бъде 16 градуса, в Рим – 14, в Париж – 10, в Мюнхен – 7, във Виена – 6, в Стокхолм – 4, в Санкт Петербург – 1, в Москва – минус 5.

В Мелбърн и Кейптаун ще бъде 25 градуса, в Ню Йорк – 6, в Чикаго – 5.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32