Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руйно вино, змейове, мечки и фолклор – Делчево празнува заедно с общини от Северна Гърция

Снимка: БГНЕС

През почивните дни в Делчево безплатно ще се лее руйно вино от две селски чешми. Кацнало на ръба на планината, гоцеделчевското селце отдавна се е наложило като туристическа атракция заради старинната си архитектура и красивите гледки към върховете на Пирин и отсрещните Родопи. Делчево е богато на традиции, а сред най-популярните е празникът на виното, който от 20 години представя един от най-старите местни поминъци – винопроизводството.


Тази година събитието се провежда на 3 и 4 февруари, т.е. между деня на Св. Трифон (1 февруари) и Трифон Зарезан по стар стил (14 февруари), когато празнуват лозарите и винарите.


Началото ще бъде дадено с възстановката "Прогонване на мечката от лозята" с участие на кукерската група на село Мусомище. След което ще започне най-дългоочакваният момент от любителите на виното – конкурсът за най-добър производител на вино и ракия. Традиционно в надпреварата се конкурират и участници от съседните гръцки общини Драма, Кавала, Като Неврокопи, Просочани и пр. "Това са предимно любители, а не професионалисти. Те са от България и от Северна Гърция", казва за Радио България Иван Панайотов, кметски наместник на Делчево. И още:

"Характерното за този конкурс е, че се събират около 120-150  мостри (вино и ракия) от гоцеделчевския регион, от региона на Драма, Кавала и други места на Северна Гърция. Тази година имаме и мостри от София, Благоевград и Мелник. Състезателите са хора, които сами си произвеждат домашно вино и искат да участват в конкурса ни, защото смятат, че тяхното вино е най-доброто. Надпреварата е напълно анонимна, а комисията – безпристрастна. Съставена е от 20 души – предимно енолози, агрономи и пр. от България и Гърция."

Дегустацията на предоставените за участие в конкурса вина и ракии ще се проведе на 3 февруари от 12.00 часа в "Делчовски хан". А кулминацията на празника е на 4 февруари /неделя/, когато всички ще се съберат на лозята, в местността "Баира" край селото. Там ще се проведе първото ритуално зарязване на лозите и напояването им с вино. По традиция в ритуала се включват между 150 и 200  участници в народни носии. Зрелището събира многолюдна публика от целия регион, включително и от съседните гръцки общини.

На всеки празник на виното в Делчево има и възстановка "Змейова женитба". Според местната легенда змей откраднал  най-красивата селска мома и оттогава в замяна, звярът пази селото от зли сили, а хората му отдават почит чрез подобни възстановки. Кметският наместник Иван Панайотов обещава добро настроение и интересни спектакли. В програмата ще се представят фолк групи от близките села Мусомище, Баничан, Абланица, както и танцова формация "Гайтани" от София. "Очакваме потвърждение от група гайдари от съседното гръцко село Кали Вриси да се присъединят към програмата" – казва Панайотов.

Делчево разполага с няколко къщи за гости в типичен старинен стил, оборудвани с всички модерни удобства. В селото има и 3 ресторанта, а също и две екопътеки, които дори сега, в разгара на зимата, са проходими и отвеждат до красиви планински кътчета, твърди кметският наместник на Делчево.

"Едната екопътека тръгва от Делчево и стига до Делчовските ливади. Тя е най-добрата, защото няма натовареност, върви се по равен път през гората към 45 мин. е в едната посока. Другата пътека е за екстремно изкачване до връх Св. Костадин. Там има параклис и отнема час и половина в едната посока. Но пък от вр. Св. Костадин се откриват много хубави гледки към цялото Неврокопско поле, включително и към Родопите и всички накацали по склоновете села" – казва ни Иван Панайотов.

Вижте още:

Снимки: Община Гоце Делчев , БГНЕС (архив), стопкадър YouTube /WebMarker


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Венцислав Велев (вдясно) със сребърния медал от олимпиадата.

Сребърен медал от Международната олимпиада по философия за единадесетокласник от Русе

Единадесетокласникът Венцислав Велев от Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Хелзинки. С по-добър резултат от него бяха само двама ученици – златните медалисти..

публикувано на 21.05.24 в 17:13

ЦИК отново забрани обявяването на резултати от екзитпол в деня на вота

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден - екзитпол, се оповестяват не по-рано от 20,00 часа на 9 юни, това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) и забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски хотели популяризират българската кухня

От първата половина на май до 12 юли 2024 г. в шест хотела от веригата HULIC в Япония, в партньорство с Посолството на България в Токио се организира Фестивал на българската кухня, съобщават във Фейсбук от дипломатическата ни мисия в Страната на..

публикувано на 21.05.24 в 16:23