Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

Снимка: aрхив

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне. 

Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да се върне към езичеството.

Свети Трифон е смятан за покровител на лозарите и винарите, поради което на иконите нерядко е изобразяван с инструменти за рязане.

Мнозина обаче предпочитат да отбелязват празника на лозарите на 14 февруари - по стар стил. Именно тогава обикновено стопаните извършват традиционния ритуал по зарязване на лозите. Именно затова денят е наричан от хората "Трифон Зарезан".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10