Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие окончателно закона за БНБ, уреждащ статута на еврото

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно промените в Закона за БНБ, с които се урежда правната интеграция на Българската централна банка в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на България. Измененията засягат статута на еврото, дизайна на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането им от обращение. Законът трябва  да влезе в сила от деня, посочен в Решение на Съвета на ЕС за приемането на еврото от България.

По време на бурните дебати в пленарната зала от „БСП за България“ заявиха, че България още не е готова да влезе в еврозоната. 

От „Възраждане“ изразиха опасения от повишаване на цените и инфлация след влизането в еврозоната и опасения за загуба на суверенитет. 

От ПП-ДБ бяха категорични, че е нелепо да се говори за загуба на суверенитет, тъй като и в момента сме в условия на Валутен борд. Относно инфлацията се аргументираха, че през 2023 г., когато Хърватия се присъедини към еврозоната, е отбелязала рекорд по растеж на доходите в ЕС, а ефектът от еврото върху инфлацията в страната е 0,2%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58

Фотоизложбата "Невинност без граници" разкрива света на децата бежанци

На Световния ден на бежанците - 20 юни, от 11:00 часа на Терминал 2 на Летище София ще бъде официално открита фотоизложбата с деца бежанци, озаглавена "Невинност без граници". Събитието се организира от УНИЦЕФ, Посолството на Швейцария в България,..

публикувано на 20.06.24 в 08:30

Българин ще се състезава за Световната купа по паеля

Българинът Николай Тодоров - Ник е сред претендентите за най-добър майстор на паеля в света. World Paella Day Cup e кулинарно първенство за приготвяне на паеля, което ще се проведе за седми път във Валенсия с участници от цял свят. Целта на..

публикувано на 19.06.24 в 20:05