Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С рекорд Божидар Андреев спечели европейски златен медал

Снимка: БТА

Божидар Андреев спечели титлата в олимпийската категория 73 кг на европейското първенство по вдигане на тежести в София. 27-годишният тежкоатлет постигна двубой от 348 кг и за втори път след 2019 г. в Батуми се поздрави със златото от европейско първенство. Постижението на българина е и европейски рекорд. Той постигна най-добър резултат от 155 кг в първото движение изхвърляне.

В изтласкването Андреев бе дори по-убедителен, като направи три успешни опита - на 181, 185 и 193 кг. Още вторият опит в изтласкването осигури на българина златото, но в третия си той успя да направи рекорд и да изправи на крака зрителите в "Арена София". Със сребърния медал в двубоя завърши турчинът Мухамед Фуркан Йозбек. Бронзът е за латвиеца Ритварс Сухаревс.

За България това е трета титла от първенството. Преди Андреев златни медали завоюваха Ангел Русев в категория 55 кг и Габриел Маринов в олимпийската категория 61 кг.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52