Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тагарев: Престижно е да се помага на Украйна, има борба кой има принос за този престиж

Тодор Тагарев
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Тодор Тагарев отиде в парламента, за да бъде изслушан от комисията по отбрана във връзка с военната помощ за Украйна. На фона на искания за оставката му, от страна на ГЕРБ и ДПС, министърът заяви пред журналисти, че няма намерение да подава оставка. "Премиерът Николай Денков ще подаде оставка на 6 март. Защо да подавам дни по-рано, няма никакъв смисъл", заяви Тагарев.

"България е една от страните, които предоставят пропорционално най-много помощ за Украйна. Предоставили сме над 7000 тона материални средства, основно боеприпаси, десетки хиляди едрокалибрени боеприпаси, милиони патрони и много други неща на Украйна. И ще продължим да правим това, според нашите възможности. Помагайки на Украйна, помагаме на себе си. Ако Украйна се защити, ще имаме по-добра сигурност в Европа", заяви Тагарев.
Аргумент за искането на оставката на Тагарев, от страна на ГЕРБ, е забавеното изпращане на бронетранспортьорите, които България обеща на Украйна. "Престижно е в евроатлантическата общност да се помага на Украйна и тук, може би, има някаква борба кой има принос за този престиж. Аз бих казал, че принос има кабинетът", коментира Тагарев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14
Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39