Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавната лаборатория на границата ще намали изчакването на тировете

Снимка: БТА

Държавна лаборатория за изследване на пестициди заработи от днес на ГКПП "Капитан Андреево" на границата с Турция. Тя беше открита в присъствието на премиера Николай Денков и министъра на земеделието Кирил Вътев. Сред официалните гости бяха и генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и изпълнителният директор на Асоциацията на международните превозвачи (UND) Алпер Йозел. 

"Днес правим решителна стъпка за връщане на контрола върху нашите граници в ръцете на държавата", заяви премиерът. По думите му, правителството прави всичко възможно, за да подсигури границата по най-добрите европейски и световни стандарти. "Чакащите на границата камиони по 2 дни вече ще изчакват само необходимото технологично време, за да излязат пробите, което е около 5-6 часа", отбеляза Вътев.

До днес проби за целите на официалния фитосанитарен контрол на "Капитан Андреево" не можеха да бъдат изследвани, тъй като след дълги съдебни спорове държавата прекрати договора с частна лаборатория, която години наред имаше монопол на границата. След прекратяването на дейността на частната лаборатория пробите се взимаха от инспекторите на Агенцията по храните на граничния пункт и се изследваха в държавната лаборатория в София, което забавяше процеса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стилияна Николова

Триумф за българските гимнастички в навечерието на Париж 2024

Българските гимнастички, които ще представляват страната ни на олимпийските игри, завоюваха златните медали в многобоя и в индивидуалната надпревара, и при ансамблите в последната си Световна купа преди Париж. В румънския град Клуж-Напока..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00

Национален велотур “Момчиловци” сред красотата на Родопите

Над сто колоездачи от цялата страна ще участват днес в четвъртото издание на националния велотур “Момчиловци”, съобщи кметът на родопското село Сийка Суркова. Велосипедният тур няма състезателен характер, а целта му е да бъде популяризирана красотата..

публикувано на 14.07.24 в 06:00