Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Албания

За родолюбивата дейност на Ахмет Бала и българската общност в Албания

Снимка: Красимир Мартинов

Когато тръгнете от север, от планинските райони на Гора и Голо Бърдо, и слезете до най-югоизточната точка на Албания с. Връбник, ще чуете българска реч. На някои от тези места, за жалост, хората не са успели да се научат да пишат и да четат на книжовен език, поради липсата на училища и учители. В последните години се работи усърдно в тази посока, така че възможно повече българи да бъдат обхванати от обученията по книжовен български език. Елбасан е един от градовете, в който малките българчета имат щастието да се обучават на майчин език.

В едно уютно кафене там екипът на Радио България (Костандина Бело и Красимир Мартинов) се срещна с Ахмет Бала, председател на дружеството „Българите в Албания“, с център - гр. Елбасан. Самият той е от село Шищавец, в района на Гора. Завършил е местното средно училище, а след това – и университет в Тирана. След като през годините работи на различни места из цяла Албания и се запознава с много българи, г-н Бала решава да предприеме важна стъпка:

Ахмет Бала и Костандина Бело от Радио България

"През 2017 г. напуснах работата си и видях необходимост и нужда да се ангажирам и да помагам на българската общност в Албания. Тя е доста голяма и видях, че в значителна степен хората са неорганизирани и не са информирани достатъчно. Затова и създадохме дружеството „Българите в Албания" – казва Ахмет Бала пред Радио България.

Дружеството е учредено през 2018 г., като първоначално работи в Тирана. По-късно обаче се премества в Елбасан, където също живеят голям брой албански граждани с български произход. Част от тях са завършили в България и сега преподават в университета на Елбасан, а всички заедно работят в подкрепа на българската общност и реализират различни проекти и инициативи. Така например, с помощта на Министерството на образованието и науката на България е създадено българското неделно училище „Зора“. Дейността му и днес привлича децата на българите, които се учат да четат и пишат на майчин език.


"След това открихме още едно неделно училище в Дуръс – продължава да ни разказва Ахмет Бала. - В първата година беше трудно, защото трябваше учителите да се придвижват от Елбасан. Днес сме далеч по-организирани, тъй като осигурихме учители на място, в Дуръс. Същевременно открихме още едно неделно училище в Либражд, което се посещава от 20 ученици. Искаме да открием учебни средища и в районите на Гора и Голо Бърдо. За Гора намерението ни е да отворим три училища и в момента работим за осигуряването на учители, които да преподават в тях". 


Полагат се сериозни усилия и за подобряване на учебния процес в Борие (едно от селата в областта Гора), където вече е извършен частичен ремонт и е осигурено отоплението на училището. За жалост, в тези райони животът на българското население не е лесен, признава Ахмет Бала:

"Общността в тези райони има много нужди, имайки предвид, че това са бедни райони. Пътищата са ужасни и е много е трудно да се стигне до селата без високо проходим автомобил. Това обезсърчава хората, защото нямат нормална транспортна връзка с близките населени места, както и с по-големите градове и столицата Тирана. Болниците по тези маста са потресаващи, а училищата са за основен ремонт. Затова и ние работим по различни проекти и се опитваме да помогнем."

Изглед от областта Гора в Албания

Ахмет Бала е благодарен за помощта, която българската държава е оказала до момента, но смята, че може да се направи и много повече, ако правителствата на двете ни страни работят с обединени усилия. Така могат да бъдат решени основни проблеми, каквито са пътищата и лошите условия в здравните заведения и училищата.


С доза горчивина, но и с вяра в по-доброто бъдеще на хората от българските села в Гора и Голо бърдо завършва срещата ни на кафе с Ахмет Бала, председател на дружеството „Българите в Албания“, позиционирано в град Елбасан.

Фото: Костандина Бело, Красимир Мартинов

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Асоциация "Асен и Илия Пейкови" в Рим отново организира конкурс "Моята българска бродирана риза"

На 11 май всеки българин, от всяко кътче на земята да се облече с бродирана риза, блуза, дреха, вратовръзка или коланче с българска шевица. Това е мечтата на българите в италианската столица, обединени в Асоциация "Асен и..

публикувано на 27.04.24 в 11:15

Работилничка за боядисване на яйца организират българите в Австралия

Работилничка за боядисване на яйца организира днес българската асоциация "Родина" в австралийския град Пърт, съобщават сънародниците ни на страницата си във Фейсбук. Събитието ще се проведе в местния Български клуб от 13:00 до 15:00 часа. Всички..

публикувано на 27.04.24 в 08:45
Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05