Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският посланик в САЩ влезе в Консултативния съвет на музея на Удроу Уилсън

Посланик Георги Панайотов и Карол Куилън в Къщата музей на президента Удроу Уилсън
Снимка: facebook.com/EmbassyBGinUSA

Посланикът на България в САЩ Георги Панайотов е назначен за член на Консултативния съвет на Къщата музей на президента Удроу Уилсън, съобщи дипломатическото представителство във Вашингтон, предава БТА.Назначението е одобрено от Карол Куилън, президент на Националния тръст за опазване на историческите ценностив окръг Колумбия. Назначаването идва след активните контакти и сътрудничество с Къщата музей, заради ролята на 28-ия президент на САЩ за България. 

Президентът Уилсън има изключителни заслуги за спасяването и съществуването на съвременна България. На Парижката мирна конференция през 1919 г., след края на Първата световна война, той се застъпва за оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в границите на Царство България. Категорично се противопоставя на исканията за заличаване и подялба на България. Президентът Уилсън е безкомпромисен и заявява, че по-скоро ще напусне конференцията, отколкото да приеме подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало, припомнят във фейсбук от Българското посолството във Вашингтон. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският език събра в Атина преподаватели и ученици от неделните ни училища зад граница

С диктовка по български език и калиграфска работилница започнаха честванията на 20-ата годишнина от основаването на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина.  20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в..

публикувано на 11.05.24 в 07:25

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45